Évi féle életmód

Méz és fahéj -együtt az igazi!

 
mézet és a fahéjat már több évszázada használja az emberiség különféle betegségek megelőzésére. A méz a cukrok mellett fehérjéket, savakat és vitaminokat is tartalmaz. Található benne C-, B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B7-vitamin, illetve nikotinamid és folsav is. Sok, a szervezet számára fontos ásványi anyag is fellehető benne: kalcium, kálium, mangán, réz, vas, foszfor, nátrium és magnézium. A méz olyan enzimeket is tartalmaz, amelyek baktériumölő hatással rendelkeznek, emellett még antibakteriális és fertőtlenítő hatásáról is ismert. Külsőleg használják sebgyógyulásra, fájdalomcsillapításra, égési sérülésekre és viszketés csökkentésére. Mi mindenre jó még a méz? Gyógyítja többek között a hasnyálmirigy- és epebetegséget, a bélgyulladást, a székrekedést, a reumás panaszokat, a migrént, a vérszegénységet. Egyes vélemények szerint a cukorbetegséget is meg lehet előzni rendszeres mézfogyasztással.

A fahéj nem csupán fűszerként funkcionál, hanem varázsszerként, gyógynövényként is működik. Már az ókorban is felfedezték áldásos hatásait. A fahéjat régóta használják emésztésjavításra és görcsoldásra, de csökkenti a hányingert és a gyomorpanaszokat is. Antioxidáns és fertőtlenítő tulajdonsága révén hatékonynak bizonyul a légúti megbetegedések, illetve a gyomor- és bélcsatorna fertőzéseivel szemben. Emésztés során a fahéj lassítja a gyomor ürülését, így a vércukor ingadozását megakadályozza, ezáltal a cukoranyagcsere folyamataira hat pozitívan. Emellett az antioxidánsok és az inzulin hatékonyságát is növeli. Fahéjjal az öregedés ellen is eredményesen vehetjük fel a harcot, ugyanis fenoltartalma révén megakadályozza a cukor molekuláinak más molekulákkal történő egyesülését, márpedig ennek a két molekulának az összekapcsolódása a szövetek roncsolódásához vezet. A fahéj mindezek mellett csökkenti a szervezet gyulladásait, és a szívbetegséget is megelőzhetjük, ha rendszeresen ezzel a fűszernövénnyel ízesítjük ételeinket. A fahéjolajjal történő párologtatás jókedvre hangol bennünket, masszázsolajban való használata pedig remek feszültségoldó.

A méz és a fahéj tehát mind külsőleg, mind belsőleg az egészségünket szolgálja, de mi a helyzet a fahéjas mézes keverékkel? Milyen panaszokat képes gyógyítani ez a verhetetlen páros?

A mézet keverje össze törött fahéjjal, és lekvár helyett ezt kenje a kenyérre. Fogyassza rendszeresen. Csökkenti a koleszterinszintet, és véd az infarktus ellen. Akik már átestek infarktuson, és rendszeresen fogyasztják ezt a a keveréket, nagy az esélyük arra, hogy következő roham nem, vagy csak később következik be. Ezen kívül könnyíti a légzést és erősíti a szív munkáját. Amerikában és Kanadában ezzel gyógyítják azokat a betegeket, akiknek koruk miatt ereik már nem annyira rugalmasak. A méz és a fahéj visszaadja az erek rugalmasságát.
 
 Spárgával körbetekert üvegben méz, mellette fahéjrudak, mézkanál és citrom.
 

Artritisz:

 Az ízületi kopásban szenvedő betegek reggel, délben és este egy pohár meleg vízbe tegyenek két kanál mézet és egy kanál törött fahéjat.A krónikus artritisztől is megszabadulhatnak, ha rendszeresen fogyasztják. A copenhaveni egyetemen végzett felmérés szerint 200 beteg közül az ital fogyasztása után 73 beteg teljesen megszabadult a fájdalomtól, és azok, akik nem tudtak járni, fájdalom nélkül közlekedtek.

 

Hólyagfertőzés:

Egy pohár langyos vízbe tegyen két kanál mézet és egy kanál törött fahéjat. Megszünteti a húgyhólyag és a húgyutak fertőzését.

 

Fogfájás:

Öt kanál mézet keverjen össze egy kanál törött fahéjjal, naponta háromszor tegyen a masszából a fájós fogra. A fájdalom elmúlik.

 

Koleszterinszint:

Két kanál mézet és három teáskanál törött fahéjat keverjen össze 2 dl forró vízzel. Két órán belül 10 százalékkal csökkenti a koleszterinszintet. Ha naponta háromszor alkalmazza, a krónikus magas koleszterinszint lecsökken.Ha naponta fogyaszt mézet, megakadályozza a koleszterinszint emelkedését.

 

Megfázás:

Ha gyakran megfázik, három napon keresztül naponta háromszor egyen egy kanál mézet és negyed kanál törött fahéjat. Gyógyítja a megfázást, a krónikus köhögést és megtisztítja a légcsövet.

 

Gyomorpanaszok:

A méz és a törött fahéj keveréke gyógyítja a gyomorfájdalmat és megakadályozza a gyomorfekély kialakulását.

A méz és a fahéj rendszeres fogyasztása erősíti az immunrendszert, védi a szervezetet a vírusok, baktériumok ellen. A mézben nagyon sok vitamin és vas van. Rendszeres használata erősíti a fehér vérsejteket a baktériumokkal és a vírusokkal folytatott harcban.

 Nehéz gyomor:

Egy kanál fahéj 2 kanál mézzel keverve megakadályozza a gyomorsav túlzott termelődését.

 Nátha:

Spanyol tudósok rájöttek, hogy a méz olyan természetes anyagokat tartalmaz, amelyek megölik a nátha baktériumtörzseit.

Pattanás:
Három kanál mézet és egy kanál fahéjat keverjen össze. Lefekvés előtt kenje be vele a pattanásokat, majd mossa le meleg vízzel. Ha naponta elvégzi ezt a műveletet, egy héten belül eltűnnek a pattanások.
 

Bőrfertőzés:

A méz-fahéj páros gyógyítja az ekcémát, az övsömört és a bőrfertőzés minden formáját.

 

Fogyás:

Reggel éhgyomorra fél órával a reggeli előtt, este pedig lefekvés előtt igyon meg egy mézes fahéjas italt. Rendszeres fogyasztása csökkenti a súlyt a rendkívül kövérek esetében is. Még akkor is megakadályozza a zsír lerakódását, ha nagyon zsíros ételeket fogyaszt.

 

Krónikus fáradtság:

A testi erőt legjobban, a mézben lévő cukor regenerálja. A mézet és fahéjat fogyasztó idős emberek erősebbek és mozgékonyabbak. Ha délután három óra körül fogyasztunk el ilyen italt, egy héten belül helyreáll a szervezet vitalitása.

 

fahejas-mez-300x198

 

Használja Ön is ezt a természetes egészséget kínáló megoldást, a mézet és a fahéjat.

A méz és a fahéj teljes gyógyhatását egy egészséges életmód részeként fejtheti ki.

Szívesen olvasol hasonló hasznos cikkeket?   IRATKOZZ FEL 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Zsuzsánna Erdei says:

    Kedves Évi, Te ezeket honnan tudod??Pl ez a méz+fahéj nagyon hasznos.Még soha nem olvastam róla ilyen párosításban.Terjeszteni fogom:)még egyszer köszönöm.

  2. Zsuzsánna Erdei says:

    A törött fahéj azonos az őrölt fahéjjal?


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!