Évi féle életmód

CSÍRÁK AZ ÉTRENDBEN

Ti szoktatok csírákat fogyasztani?

 

Képtalálat a következőre: „csírák”

AZ ÚJ ÉLET FORRÁSA – CSÍRÁK AZ ÉTRENDBEN

A helytelen életmód, a rossz táplálkozás, és a betegségek óriási mennyiséget emésztenek fel testünk enzim-háztartásából, így idővel az egyensúly megbomlik, a szervezet egyre jobban ki van téve a súlyos betegségeknek vagy a korai öregedésnek.
A csírák fogyasztásának jótékony hatása már ősidők óta ismert volt, de népszerűsége az iparosodás előretörésével méltánytalanul háttérbe szorult. Csak az utóbbi években, az egészséges életmódra való törekvés újra felfedezésével vált ismét a figyelem központjává.

A csíra tartalmazza az összes szükséges alkotóelemet, amire a szervezetnek szüksége van az egészséghez. A csírák élő élelmiszerek, fogyasztásuk – akár kúra jelleggel – rendkívül fontos, hiszen egészségünk múlik azon, hogy van-e elegendő enzim a szervezetünkben.
Bár a csíra a magnak csak 4%-t alkotja, mégis a legértékesebb része. A csíra tartalmaz:
szénhidrátokat (keményítőt), – fehérjét, – zsírokat, – vitaminokat (A, B, C, D, E, K),
ásványi sókat, és – nyomelemeket (Ca, Mg, P, Na, Mn, Li, Se), – enzimeket.
A csírák jelentős egészségvédő hatással rendelkeznek. Elsősorban általános immunerősítők, jelentős szerepük van a szervezet méregtelenítésében, a vér tisztításában. Kedvezően hatnak az emésztésre, hatékony gyulladáscsökkentők és idegnyugtatók. Jelentős ásványi-anyag tartalmuk miatt csonterősítő hatással rendelkeznek.
Ma már a nagyobb élelmiszerboltok kínálatában megtalálható néhány fajta, de természetesen minden mag csíráztatható otthon is. Előállítása nagyon egyszerű, ráadásul az év bármely időszakában elvégezhető, csak egy kis idő és türelem kell hozzá. A magokat nedves közegbe (vatta) kell helyezni, majd a mag fajtájának megfelelően napos illetve sötét (tökmag) helyre tenni. Fontos, hogy a talaj mindig legyen nedves. Magtól függően 3-8 nap alatt ehető, friss, egészséges ételhez juthatunk. Fogyasztása leginkább nyersen ajánlott, önmagában, kenyérre szórva, salátába keverve, joghurtba, kefirbe téve.

Néhány csíra jótékony hatásai

Búzacsíra:

Gátolja a rákos sejtek életben maradását. Segíti a máj méregtelenítését, csökkenti a vérszegénységet, segíti a vér oxigén ellátását, antioxidáns hatású.

Tönkölybúza csíra:

Serkenti a vérkeringést, fokozza a sejtek vér- és oxigénellátását egészséges arányban táplálja és fejleszti az izmokat és optimálisan látja el a szervezet szükségleteit.

Kelbimbócsíra:

Rendkívüli hatással van a hasnyálmirigy inzulintermelő képességének javítására.
A kelbimbó a mangán, a króm, és a többi ásványnak köszönheti, hogy előkelő helyet foglal el a cukorbaj gyógyításában

Vörös káposzta-csíra:

Leghatásosabb növényként említik a nyelőcső-, gyomor-, vastagbél-, végbélrák leküzdésében, kiemelkedően fontos szerepe lehet a tüdő-, prosztata- valamint a hólyagrák legyőzésében is.

Napraforgócsíra:

Magas foszfáttartalmú vegyületei tisztítják, szépítik, táplálják a bőrt, elmulasztják a pattanásokat. Vastartalma a vér oxigén szállító képességét javítja, amely elengedhetetlen a egészséges szervek megőrzésében.

Lucernacsíra:

A lucerna lúgos hatása kioldja az izületekből a húgykősavat, rendszeres fogyasztásával, segít izületi
gyulladás kezelését, hatékony a reumánál, szoptatós anyáknál tejserkentő hatása lehet.

Lenmagcsíra:

Esszenciális zsírsavtartalma gátolja a koleszterin lerakódását. A maghéjban levő 3-6 %-os nyáktartalom,
a maghéj cellulóztartalmával együtt fokozza a bél mozgását.

Zsázsacsíra:

Jódtartalma elengedhetetlen a szervezetben a pajzsmirigy hormonok előállításához,
a pajzsmirigy működéséhez. Vizelethajtó hatású, így vérnyomáscsökkentő is. Afrodiziákum,
növeli a férfierőt és fokozza a libidót.

Retekcsíra:

Természetes antibiotikum, gombaölő hatású, kiírtja a bélférgeket. Antiszeptikus hatású, puffadás-gátló,
Tisztítja a légutakat, és a nyálkahártyát, oldja a hörghurutot.

Sárgarépacsíra:

Segíti az emésztést és tisztítja a beleket, serkenti a mellékvesék és a hasnyálmirigy működését, támogatja
a máj munkáját. Segít épen tartani a hámszövetet.

Brokkoli-csíra:

Kalcium tartalma megegyezik a tej kalcium tartalmával, ezért jót tesz a csontoknak, fogaknak,
nyirokmirigyeknek. Tisztítja vért, javítja a keringést és a sejtek anyagcseréjét, valamint
gyulladáscsökkentő hatású.

 

Egészséges táplálkozásban szeretnél tájékozódni még fontos táplálékokról?  Iratkozz fel, és néhány levélben mesélek Neked róla:  

 http://form1.listamester.hu/forms/9390/38004.html
 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!