Ételek, melyeket minden nap kellene fogyasztanunk

Fokhagyma, paradicsom, avokádó, fodros kel, kendermag, spenót, uborka, grapefruit, paprika

Az uborka vagy népiesen ugorka (Cucumis sativus)

Számos nemesített változata létezik. Termését fogyasztják, aminek C-vitamin tartalma 10–20 mg/100 g, és sok magnéziumot, kalciumot, káliumot, foszfort, nátriumot és vasat tartalmaz.

Táplálkozási értékét azzal növeli, hogy kedvező hatású a gyomor működésére, nagy káliumtartalma vízhajtó hatású.

Levét reumatikus fájdalmak ellen is jó hatásúnak tartják, illetve kozmetikumként az uborkakrém, -szesz üdébbé teszi a bőrt, így fiatalító hatású.

Főként salátaként, dunsztolva téli savanyúságként, vagy nyersen fogyasztják.

A VAD KÉKÁFONYA KÜLÖNLEGES SZUPERTÁPLÁLÉK

A vad kékáfonya a természet egyik csodája

A népi gyógyászat cukorbetegség elleni szerként is számon tartja. Lassítja a szervezet öregedését, fogyasztása ajánlott öregedésével járó Alzheimer- és Parkinson-kór kialakulásának megelőzésére és kezelésére. Állatkísérletek is bizonyítják, hogy az áfonyafogyasztás segít megőrizni a testi és szellemi frissességet és jó emlékezőképességet. Értékes hatóanyagiból jutott a levelekbe is, melyek szintén cseranyagokat, kvercetint, katekint, tannint, különböző savakat, flavonoidokat, fenol-karbonsavakat és kinolizin-alkaloidokat, valamint értékes nyomelemeket tartalmaznak. Teája epe- és hólyagbetegségek esetén jótékony, vesetisztító.

A fokhagyma már évezredek óta ismert gyógyhatásáról, és bár azt sokan tudják, hogy mézzel elkeverve valódi csodaszernek számít a torokfájásos időszakban, a bőrre kifejtett hatásával már kevesebben vannak tisztában. Pedig tény, hogy fogyasztásával eltűnnek a ráncok, az arcbőr tisztább, egészségesebb lesz. Emellett a hátfájás kellemetlen tüneteit is megszünteti az ízletes zöldség.

Leghatékonyabb talán mégis megfázás, influenza, valamint fertőzések alkalmával, hiszen hatóanyagai erőteljes fertőtlenítő hatással bírnak.

A bőr a benne levő antioxidánsoknak köszönhetően válik szebbé, a flavonoidok pedig nem csak a szívnek, de az egész szervezetnek szükségesek. Jellegzetes szaga a hatóanyagok között megtalálható allicinnek tudható be.

De mire és hogyan is használhatjuk a természet patikájának eme csodaszerét?

Megfázás és influenza kezelésére, de azok megelőzésére is kiválóan alkalmas a fokhagyma. Főzhetünk belőle teát, de akár nyersen is megehetünk naponta egy-két gerezdet az étkezések mellé. Egy kivételt azonban érdemes megemlíteni: mivel vérnyomáscsökkentő hatással bír, ezért azok, akik alacsony vérnyomással küzdenek, inkább gondolják meg, mennyit fogyasztanak belőle.

A pattanásos, mitesszeres bőr kiváló ellenszere a fokhagyma. Teaként reggelente célszerű inni, mégpedig két gerezd fokhagyma levét, hiszen tisztítja a szervezetet, ezáltal hozzájárulva a makulátlan bőrhöz. Természetesen az is fontos, hogy sok folyadékot fogyasszunk, és kerüljük a csokoládét, a zsíros és fűszeres ételeket. Akár félbevágva is alkalmazhatjuk az érintett pattanásos területre helyezve.

A koleszterinszint csökkentése mellett a fogyókúra remek kiegészítője is a zöldség.

Fél citrom levét öntsük két gerezd fokhagyma kifőzött levébe, s ebből érdemes három hónapig reggel és este inni. Várandós édesanyák számára is ajánlott fogyasztása, hiszen hozzájárulnak ezzel ahhoz, hogy a baba a megfelelő ütemben fejlődjön, és ne legyen koraszülött. További pozitív hatása a rákos sejtek kifejlődésének megakadályozása, valamint a daganatok növekedésének meggátlása.

A fokhagyma közismert tulajdonságai:

  1. Antibakteriális és élősködők elleni funkcióval rendelkezik. A kutatások bebizonyították, hogy a fokhagymaolaj megsemmisíti a kórokozó bélflórát: a tbc, a kolera, a hastífusz kórokozóit, különböző fajtájú élősködőket, valamint megelőző szerként szolgál a bélfertőzéses megbetegedések ellen, súlyos és krónikus hasmenés esetén.
  2. Hatékony a szív-érrendszeri megbetegedések megelőzésekor. Stabilizálja a szívritmust, értágító hatású, csökkenti a vérnyomást, csökkenti a kissűrűségű lipoproteinek szintjét a vérben, trombózisellenes hatással rendelkezik.
  3. Mivel ként tartalmaz, nagy szerepe van az olyan fehérjék anyagcseréjében, mint a taurin (lásd Gyermek kalcium), és a biotin, amely a vércukorszint szabályozáshoz szükséges, felel a haj és a bőr, de főként az idegszövet állapotáért.
  4. Sokkal több szerves germánium található a fokhagymaolajban, mint más növényekben. Szintén gazdag szelénben és karotinban, amelyek fékezik a rákos sejtek növekedését és fejlődését, megvédik a sejteket a szabad gyökök és nehézfémek károsításától.
  5. Serkenti a gyomor működését és epe elválasztását, fékezi az erjedési és rothadási folyamatokat a bélben, elősegíti a hasznos bélflóra szaporodását, görcsoldó hatású.
  6. Tisztítja a gennyes sebeket, gyorsítja a fekélyek gyógyulását.
  7. Méregtelenítő hatású, évszázadok óta használják mérgezések esetén.
  8. Vízhajtó hatású.
  9. Gyulladásgátló és fájdalomcsillapító hatású.
  10. Serkenti a nemi működést.
  11. Változó korban segít a fejfájásnál és álmatlanságnál.

Egészségünk érdeké­ben érdemes fogyasztani. Miért?

  1. Ízletesebbé varázsolja ételeinket.
  2. Magas a vitamin- és az antioxidáns-tartalma.
  3. Segít a candida és az infarktus megelőzésében.
  4. Természetes antibiotikum például meghűlésnél.
  5. Megelőzi a gombás fertőzéseket.
  6. Gyengíti a menstruációs görcsöket.
  7. Értágító hatásának köszönhetően gyógyír a fejfájásra.
  8. Csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást.
  9. Ajánlott felfúvódás, puffadás ellen.
  10. Megköti a szabad gyököket.

Hozzávalók

  • 1 zöld alma
  • fél uborka
  • 2 szál zeller
  • fél citrom leve

Német kutatók szerint a magas koleszterinszinttől szenvedők szezonális gyümölcsökben és zöldségekben gazdag rostdús étrenddel leküzdhetik betegségüket.

Mindenki szereti a banánt. Édes, tele van tápanyagokkal és tökéletes tízórai. Többféle készítményben felhasználhatod: gyümölcssalátákban, gyümölcspépekben, süteményekben vagy gyümölcsitalokban. Mi több, annak ellenére, hogy mit mondanak róla, a diétákban is sikeresen alkalmazható.

Afrika nyugati partjairól hozták be Európába a portugál tengerészek. A trópusi gyümölcsöket már az ókorban is termesztették, Ázsia és Óceánia területén.

A több száz évvel ezelőtt nevelt banánok másak voltak a ma kapható gyümölcsöknél. Nem voltak ennyire édesek, sem pedig sárgák. A közönséges banán piros vagy zöld volt. A sárga banán tulajdonképpen egy mutáns faj, amelyre 1836-ben bukkantak, a jamaikai Jean Francois Poujot ültetvényén. Innen gyorsan eljutott Észak-Amerikába, és desszertként fogyasztott finomsággá nőtte ki magát.

Tévhit az, hogy a banán fán terem. A banán valójában egy óriásira megnövő növény gyümölcse. Rokon az orgonával és az orchideával. A szárát azonban gyakran összetévesztik a fa törzsével, mivel képes 6–7 méter magasra is megnőni.

A banánnak számos jótékony hatása van az egészségre

Egyetlen banán naponta 400 milligramm káliumhoz juttatja hozzá a szervezeted, vagyis a napi ajánlott adat 11%-át fedezi. A kálium létfontosságú az izmok, a szív és az idegrendszer normális működéséhez. Ugyancsak emiatt, a banán hasznos a vesékre és a csontokra nézve. A kálium rendszeres bevitele megelőzi a vesekő képződését, és csökkenti a szervezet kalciumvesztését.

Mindemellett a banán a legjobb természetes B6-vitamin forrás, amely a vörösvérsejtek képződéséért felelős, és erősíti az immunrendszert.

A banán természetes altatóként hat

A gyümölcs triptofánt tartalmaz, egy olyan aminósavat, amelyet az agy szerotonin „gyártására” használ, B6-vitaminnal és magnéziummal együtt. Mivel a szerotonin nyugtató hatással van az agyra, banán fogyasztása után enyhe álmosság léphet fel.

Könnyen emészthető

A banán nagyon kedvező az emésztőrendszernek, és tökéletes rost-forrás. Egyetlen banán ugyanis a napi (felnőtteknek) ajánlott növényi rost-adag 16%-át tartalmazza. A rostok azért fontosak, mert segítik az emésztést, valamint megelőzik a cukorbetegséget és a szívproblémákat. Mivel könnyen emészthető, a banán ott van az első gyümölcsök között, amelyeket a kisbaba étrendjébe javasolnak. Főként azok számára hasznos, akik emésztési zavarokkal küszködnek.

Ideálisak fogyókúra alatt is

Az édes íze könnyen becsaphat, ugyanis azt gondolhatod, a banán biztosan tele van kalóriával. Tévedés! Egy átlagos méretű banánban alig van több 100 kalóriánál, vagyis kb. annyi, amennyit egy alma is tartalmaz. Nyugodtan bevonhatod a diétás étrendedbe, főként ha sportolsz is közben. A banán ugyanis hasznos szénhidrátokhoz juttatja hozzá a szervezeted, azaz kiváló energiaforrás. És mivel édes, eleget tehet az édességek, sütik iránti vágyadnak is.

Hogyan válogasd és tárold a banánt?

A gyümölcsöket még zölden leszedik és szállítják. A banán az egyetlen olyan gyümölcs, amely sokkal finomabb, miután leszedték és állni hagyják. Gyorsan beérnek a bennük lévő magvak miatt, amelyek széndioxidot és etilént bocsátanak ki, felgyorsítva az érést.

Vásárláskor azokat a gyümölcsöket tedd a kosaradba, amelyek héja ép és hibátlan. Akkor vannak jól megérve, ha könnyen leszakítható a végük, és a hámozásuk is könnyen megy. Felgyorsíthatod az érésüket, ha otthon papírtasakban tárolod, a konyhaasztalon, megóvva a hőforrásoktól és a napfénytől.

Ha lelassítanád az érési folyamatot, tedd a banánt hűtőbe. Pár napig ott is vígan eláll. Ha fogyasztani szeretnéd, vedd ki a hűtőből, és használd akkor, ha szobahőmérsékletű lesz. Ne ijedj meg, ha a héja bebarnul! Attól még a gyümölcs jó és ízletes.

A meghámozott és felszelt banánt azonnal el kell fogyasztani, ugyanis levegő hatására színt vált. Fagyasztóba is rakhatod, de az állaga már nem lesz olyan, akár a friss gyümölcsé. Ennek ellenére, finom banán-fagyi készíthető belőle. Héjastól is lefagyaszthatod, majd süteményekben, szószokban vagy italokban hasznosíthatod.

Az antibiotikumok szinte a leggyakrabban felírt gyógyszerek közé tartoznak az egész világon. Előnyük, hogy egyes fertőző betegségek esetén gyors, hatékony kezelést jelentenek tüneti szinten, hátrányuk azonban, hogy hatásukat általában nem fejthetik ki „büntetlenül”, számos mellékhatást okoznak, és ezek némelyike súlyosabb lehet, mint maga az alapbetegség.

Az antibiotokumokról pár szó

Ma már széles körben ismert például az antibiotikumoknak a bél- és immunrendszerre gyakorolt kedvezőtlen hatása, hogy csak egyet említsünk a káros következmények lajstromából. Mindenekelőtt azonban érdemes megfontolni, hogy előnyben részesítjük-e a szervezet számára minden esetben terhet jelentő szintetikus antibiotikumokat, a kiválóan hasznosuló és káros mellékhatásoktól mentes természetes antibiotikumokkal szemben.

Sok szaktekintély amellett foglal állást, hogy az antibiotikumok alkalmazását csak az életveszélyes fertőzésekre kellene korlátozni. Mindazonáltal nem az a cél, hogy saját kezünkbe vegyük az orvosok és egészségügyi szakemberek szerepét, hanem hogy segítsen megismerni a természetes terápiák előnyeit és lehetőségeit, laikusoknak és haladó gondolkodású szakembereknek egyaránt.

A legismertebb antibiotikum-csoportok:

1. béta-laktám antibiotikumok

2. aminoglikozidok

3. tetraciklinek

4. makrolid antibiotikumok

5. girázenzim-gátlók

6. folsavantagonisták

7. klóramfenikol-csoport

8. linkozamidok

Top10 természetes antibiotikum

1. Aloe vera

Hatóanyagok: vitaminok, ásványi anyagok, enzimek, aminosavak, esszenciális zsírsavak, szaponinok, acemannán, ez utóbbit nagy dózisban a rák- és AIDS-terápiákban tesztelik.

Alkalmazási terület: fájdalomcsillapító, ellenállóképesség-javító, vértisztító, gyulladáscsökkentő, gombás fertőzések, bélrenyheség ellenszere, égési sérülések páratlan elixíre. Bőrápoláshoz széles körben alkalmazható oldat és regeneráló maszk formájában, hatékony ekcémák, psoriasis, neurodermatitis, acnék, különféle sebek és sérülések kezelésére.

Grépfrútmag-kivonat

Hatóanyagok: bioflavonoidok, glikozidok, naringin.

Alkalmazási terület: széles spektrumú antibiotikum, összesen mintegy 900

baktérium-, vírus és gombafajta ellenszere, ezért biztonsággal alkalmazható a legtöbb fertőzés esetén. Száj, garat, bél, hüvely területén kifejezetten jótékony, mivel ezek természetes flóráját nem károsítja, ezenkívül fogínyvérzés és -gyulladás, herpesz, acne, bőr- és körömgomba, candida albicans túlszaporodása esetén ajánlott. Mindig hígítva használandó! (Általános felületi fertőtlenítéshez is kiváló.)

Fokhagyma

Hatóanyag: allicin, scordinin, garlicin, fitinsav.

Alkalmazási terület: vércukor- és vérnyomás-szabályozás, arterioszklerózis, trombózis (megelőzi az artériák és vénák meszesedését és a vérrögképződést), magas koleszterinszint csökkentése, bélfertőzések, Helicobacter pylori, gyomorfekély, epe megfelelő termelését és kiválasztását segíti, krónikus köhögés, tuberkulózis kezelésére.

Propolisz

Hatóanyag: főként flavonok, flavonoidok.

Alkalmazási terület: allergia, fül-, orr-, torok, gégebetegségek, légúti megbetegedések, száj- és fogpanaszok, emésztőrendszer gyulladásai, fekélyei, húgyúti-, vese-, prosztata-, hüvelygyulladás, bőrbetegségek (herpesz, pikkelysömör, túlzott szarusodás, furunkulusok, szemölcs, tyúkszem, pelenkakiütés), zúzódások, fagyások, égések, általános immunerősítés.

Teafaolaj

Hatóanyagok: terpin, pinén, cimén, terpinén-4-ol, cineol.

Alkalmazási terület: általános felületi fertőtlenítés, acne, gyulladt bőr, herpesz, lázhólyagok, láb- és körömgomba, torokgyulladás, hörghurut.

Kakukkfű

Hatóanyagok: timol, karvakrol, borneol, tujanol, linalool, geraniol, cimol,

pinén, flavonoidok.

Alkalmazási terület: olaja igen hatékony széles spektrumú antibiotikum, teaként immunerősítő, pajzsmirigy-aktiváló, idegnyugtató, elpusztítja a candida albicanst.

Vöröshagyma

Hatóanyagok: allicin, cikloallicin.

Alkalmazási terület: gyomor-, bélrendszeri panaszok, vese- és hólyaggyulladás, vesehomok, vesekő, vértisztítás, ödéma, prosztatagyulladás, arterioszklerózis, légúti megbetegedések, rákmegelőzés és kezelés.

Lapachokéreg

Hatóanyag: xiloidin.

Alkalmazási terület: gombás fertőzések (candida, bőr-, köröm, nemi szervek fertőzései), gyomornyugtató, fájdalomcsillapító.

Szegfűszeg

Hatóanyagok: eugenol, cariofillin.

Alkalmazási terület: olaja rendkívül erős, csak hígítva használjuk! Vírusos májgyulladás, tuberkulózis, bélférgesség, száj-, garatfertőtlenítés, fogfájás, fogínygyulladás.

Fahéj

Hatóanyagok: fahéjaldehid, eugenol mint fenil-propánok.

Alkalmazási terület: általános gombásodás, bőr- és bélgomba, vérzés- és fájdalomcsillapítás.

Összefoglalásul a főbb kórállapotok, melyekre hatékonyan és biztonságosan alkalmazhatók a növényi antibiotikumok:

acne, arterioszklerózis, arthritis, bőrproblémák, gombásodás, gyomor-bélrendszer betegségei, influenza és légúti megbetegedések, nőgyógyászati panaszok, sebek és sérülések, száj- és garatfertőzések, vese- és húgyúti panaszok.

 GYÖMBÉR – AMIVEL HIHETETLEN, HOGY MENNYI BAJT ELŐZHETSZ MEG

A gyömbértea fűszeres, pikáns, picit csípős – minden megvan benne ahhoz, hogy a kedvencek közé kerüljön!

Kóstold meg – ha még nem tetted volna – és ha ízlik, építsd ki a beszerzőhelyeidet, és fogyassz minél több gyömbért, mert hihetetlen, hogy mennyi bajt előzhetsz meg vele, és a belőle készült végtelenül finom és egyszerű itallal, a gyömbérteával!

A gyömbértea fűszeres, pikáns, picit csípős – minden megvan benne ahhoz, hogy a kedvencek közé kerüljön!

Kóstold meg – ha még nem tetted volna – és ha ízlik, építsd ki a beszerzőhelyeidet, és fogyassz minél több gyömbért, mert hihetetlen, hogy mennyi bajt előzhetsz meg vele, és a belőle készült végtelenül finom és egyszerű itallal, a gyömbérteával!

Miért ajánlom?

– A gyömbérben 12 féle antioxidáns van, ezen kívül;

– 23 féle gombaölő vegyület

– 11 különböző fekélyellenes hatású vegyület

– 10 féle vírusellenes vegyület

– 8 féle májvédő vegyület

– Csökkenti a koleszterinszintet

– Csökkenti a magas vérnyomást

– Jó hatással van a szívre

– A gyömbér egyik legaktívabb összetevője, a zingibain nevű vegyület, a természet egyik leghatásosabb fehérjebontó enzimje. Mindössze 1 g zingibain 10 kg hús megpuhítására is képes. -A fehérjebontó enzimek fontos szerepük van az autoimmun betegségek szabályozásában

– Fájdalomcsillapító

– Gyulladáscsökkentő

Nézzünk konkrét problémákat, amire jó:

– a kardamonnal együtt. Teaként. Mire lehet jó?

Afrodiziákum

Merevedési zavarok

Nemi vágy serkentő – Tüzes gyömbért ajánlanak a “hideg” nők felmelegítésére

Terméketlenség – Növeli a hímivarsejtek számát és mozgékonyságát – állítólag – érdemes kipróbálni.

Agyi katasztrófa (stroke)

Napi 2 evőkanál gyömbér elfogyasztása egy héten keresztül 100 g telített zsír vérrögképző hatását semlegesíti. (A vajban nagyon sok a telített zsír, ami hozzájárul a stroke kialakulásához.)

Bütyök

A fűszeres gyömbér fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású, segíthet a bütyök okozta fájdalom enyhítésében.

Indiai kutatók egy vizsgálat során 3-7 g (1,5-3,5 teáskanál) gyömbérport adtak 28 fájdalmas izületi gyulladásban szenvedő embernek. Több mint 75% állapota észrevehetően javult, a fájdalmuk enyhült, izületi duzzanatuk lelohadt. A dózistól 30 hónapig tartó kezelés után sem észleltek mellékhatásokat.

Bütyökkezelésre belsőleg gyömbérteát javasolnak (1 teáskanálnyi frissen reszelt gyömbért tégy 1 csésze forró vízbe, és ezt mindennap fogyaszd) és tegyél reszelt gyömbért közvetlenül a bütyökre is, naponta egyszer-kétszer.

Csalánkiütés

Ételallergia okozta csalánkiütés esetén egy nagy fazék vízben (kb. 4 liter) főzz lassú tűzön 230 g gyömbért 5 percen át és az így kapott főzetet öntsd meleg fürdővízhez. Áztasd magad a vízben, majd dörzsöld le magad kamillateával (1 teáskanál kamilla, 1 csészényi forró víz)!

Depresszió

A gyömbért a népi orvoslás régóta használja szorongás és depresszió gyógyítására. Kellemes, “hangulatjavító” íze van. Fűszerezd vele az ételed és az életed minden nap, és elkerül a (téli) depresszió!

Duzzanat (ödéma)

India ájurvédikus orvosai évszázadokon keresztül ajánlották a gyömbért elsősorban az izületi gyulladás okozta duzzanat csökkentésére. Újabban több kutató kimutatta, hogy a benne is megtalálható fehérjebontó enzimnek jócskán van gyulladáscsökkentő hatása is.

Fájdalomcsillapítás

Egy vizsgálatban a kutatók 56 önkéntes beteget figyeltek meg, akik közül 28-an reumás izületi gyulladásban, 18-an artrózisban, 10-en pedig fibromyalgia néven ismert, fájdalmas betegségben szenvedtek. A kísérleti alanyok napi 2-4 teáskanálnyi gyömbérport kaptak. Három hónap után több mint 75%-nál jelentős mértékben enyhülnek a fájdalmak, és mellékhatásokat sem tapasztaltak.

A gyömbért külsőleg is használhatod. A meleg, gyömbéres borogatás enyhíteni látszik a hasi görcsöket, a fejfájást és az izületi merevséget. A borogatáshoz készített folyadékba tegyél csípős paprikát is!

– Fejfájás és migrén

Rágcsálj 5 g (k. 2,5 teáskanál) friss, reszelt gyömbért! Ha ezt nem kedveled, akkor 500 mg-os, szárított gyömbért tartalmazó kapszulát szedj fejfájásra. Hatását fokozhatod kurkumával, amely gyulladáscsökkentő szer, és a gyömbérrel sok tekintetben azonos a gyógyhatása. Mindkettőből tegyél 1 teáskanállal 1 pohár limonádéba.

– Fogfájás

A csípős fűszerekből készített borogatás enyhíti a fogfájást. Tovább fokozhatod a csípősségét piros csilipaprika hozzáadásával. Mind a gyömbér, mind a pirospaprika külsőleg izgatják a bőrt, és a felületes bőrgyulladás ellensúlyozza az erősebb fogfájást. A borogatás elkészítéséhez keverd össze a porított fűszert vagy fűszereket annyi vízzel, hogy ragacsos masszát kapj. Márts bele egy kis vattacsomót, majd a kinyomkodott vattát közvetlenül tedd a fogra úgy, hogy ne érjen a fogínyhez! Ha nem bírod a fűszerek égető hatását, öblítsd ki a szádat, és keress más gyógymódot!

– Torokfájás

Gargalizálj gyömbérrel torokfájás ellen. Készíts gyömbéres gyógyitalt citromléből, ecetből és mézből.

Fekély

Kevesen tudják, hogy a gyömbér fekély kezelésére is alkalmas gyógynövény, 11 különböző fekélyellenes hatású vegyületet tartalmaz. A mézzel kandírozott gyömbér jóízű és kellemes gyógymód a fekélyre. A méz és a gyömbér együttes alkalmazása különösen hatásos. A gyömbér baktériumölő vegyületei mellett a méz ugyancsak baktériumellenes hatású, és úgy tűnik, a kettő együtt szinergikus hatást ér el.

Mit szólnál egy kis kandírozott gyömbérhez a különféle gyógyszerek helyett? Az íze biztosan sokkal jobb! A kandírozott gyömbér csípős, fűszeres édesség, amely sok, ínyencségeket árusító boltban kapható. Ha nincs kedved rágcsálni, a gyömbér kapszula formájában is beszerezhető.

(Bél)férgek

A csípős gyökerek rendkívül hatásosak lehetnek a világ legveszélyesebb parazitáinak egy része ellen, amik a nyers halban is megtalálhatóak. Ha tehát szereted a sushit, jól teszed, ha sok savanyított gyömbért eszel hozzá. Lehet, hogy nem véletlenül szolgálnak fel a japánok gyömbért a sushihoz? Ugyanez a tanács vonatkozik a ceviche, a pácolt nyers halból készült latin-amerikai étel fogyasztására is – egyél mellé sok gyömbért!

Gyomorrontás

Gyomorrontás esetén tegyél a teádba 2 g (kb. egy teáskanálnyi) gyömbért. A gyömbér olyan vegyületeket (ginggerol, shogaol) tartalmaz, amely nem csupán a gyomrot nyugtatják, de az emésztést is elősegítik a bél perisztartikus mozgásának serkentésével. A gyömbér a következőkre jó még:

– émelygés

– reggeli rosszullét ellen

A gyömbér sokkal hatékonyabb némely közismert, émelgés ellen gyakran felírt szintetikus gyógyszernél. Enyhíti a szédülést. Legfeljebb napi két csésze gyömbértea fogyasztása javasolt.

– gyomornyugtatás

– szédülés

– tengeribetegség

1 g (fél teáskanálnyi gyömbér) 38%-kal csökkenti a tebgeribetegség előfordulását, a hányásét pedig 72%-kal. Megelőzésére az utazás megkezdése előtt vegyél be két gyömbér kapszulát, majd még egyet-kettőt a tünetek jelentkezésekor. Ez utóbbira valószínűleg négyóránként lesz szükség. Kapszula helyett használható néhány teáskanál gyömbérpor is, vagy ha valaki szereti, a nyers gyömbért is rágcsálhatja.

Gyulladás

Már volt róla szó, hogy a gyömbér több mint 12 féle antioxidánst tartalmaz, amelyek segítenek a gyulladás előidézésében szerepet játszó szabad gyökök semlegesítésében. A gyömbér (és közeli rokona, a kurkuma) eredményesen használható a legtöbb izületi gyulladás kezelésére.

Ízületi gyulladás, porckopás. Mindennap gyömbértea csontizületi gyulladásra, porckopásra.

Íngyulladás és nyálkatömlő gyulladás Ázsiában a népi gyógyászat régóta használja a gyömbért a nyálkatömlő-gyulladás gyógyítására. Ismétlődő bursitis esetén is javasolt, próbáld ki ananásszal és egy kevés édesgyökérrel keverve – enni.

Bechterew-kór – Nem gyógyítja, de a gyulladás- és a fájdalmak enyhítésében segíthet

Szemben a Bechterew-kór kezelésében szerepet játszó, nem szteroid gyulladáscsökkentő szerekkel, a gyömbér nem károsítja a szervezetet. Az aszpirin és a többi, nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszer hosszú távú alkalmazása gyomorfekélyhez vezethet. A gyömbért tea, tinktúra vagy kapszula formájában is fogyaszthatod.

Időszakos sántítás

A szívinfarktust előidéző vérrögképződést a gyömbér több vizsgálatban csaknem ugyanolyan hatékonyan megakadályozta, mint az aszpirin és a fokhagyma. Ha a vérrög a lábban keletkezik, időszakos sántítást okoz. Ha ez a fajta keringési zavar lépne fel nálam, minden bizonnyal sok gyömbért ennék.

Isiász

John Heinerman (PhD) antropológus egyiptomi gyógymódot ajánl isiász ellen: keverj össze 2 evőkanál reszelt gyömbért 3 evőkanál szezámolajjal és 1 evőkanál citromlével. Dörzsöld be ezzel a keverékkel az érintett bőrfelületet!

Lábgomba

23-féle gombaölő vegyületével a gyömbér az egyik leghatékonyabb gyógynövények. E vegyületek közül a kaprilsav olyan erős…erős, na! Készítsen tömény főzetet! Tegyen 25 g aprított gyömbért egy csésze vízbe, forralja lassú tűzön 20 percig, majd miután kihült, tegye vattára vagy pamutkendőre, é dörzsölje be vele az érintett területet!

Májvédő

Nyolcféle májvédő vegyületet tartalmaz. Ahányszor csak főz vele, vagy teát készít belőle, a mája minden alkalommal kap egy kis védelmet.

Menstruációs zavarok

Menstruációt elősegítő gyógynövénynek tekintik, a benne található fehérjebontó enzimekre hivatkozva.

Nátha

Kezeld magad gyömbérteával! Ez igen hatásos, mivel a gyömbér mintegy tucatnyi vírusellenes vegyületet tartalmaz. A tudósok a laboratóriumi vizsgálatok során több olyan kémiai anyagot vontak ki a gyömbérből, amely különlegesen erős hatást fejt ki a legelterjedtebb náthavírusnak számító rhinovírusok ellen. A gyömbér emellett nagyon ízletes, érdemes beszerezni belőle egy kisebb mennyiséget, hogy állandóan kéznél legyen a náthaellenes harcban.

Raynaud-szindróma

A kínai gyógyfüvészek gyakran javasolják ezt a csípős fűszert olyan egészségügyi panaszokra, amelyeknek közük van a hideghez, a megfázáshoz, így a Raynaud-szindrómás fájdalmasan hideg és kékesfehér ujjak gyógyítására is. A gyömbér csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet, és e hatások egyaránt hozzájárulnak a keringés helyreálltásához az ujjakban is.

Gyógyír: meleg leves

Készíts cayenne-i borssal, fokhagymával, gyömbérrel és mustárral ízesített paradicsomos zöldséglevest (minestronét), borágó-, ribiszke és ligetszépeolajjal gazdagítva. A levesből készíts nagy mennyiséget, és egyél belőle annyit, amennyivel jóllaksz. Ezután szűrj le belőle egy keveset, és dörzsöld be vele elmerevedett ujjaidat. Végül a leves után desszertként fogyassz ginkót.

Szívproblémák

A gyömbér csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást, jó hatással van a szívre. Antioxidáns, némileg megvédi a koszorúereket a koleszterin által előidézett károsodás ellen. A gyömbér ugyanúgy erősíti a szívműködést, mint a digitalis gyógyszer.

– Angina pectoris (szívkoszorúér-görcs)

Napi 1/2 teáskanálnyi gyömbérpor fogyasztását javasolják.

– Szívbetegség, szívinfarktus

Vérnyomás csökkentése révén segít a szívbetegségek megelőzésében és kezelésében, gátolja a véralvadást, ezért segít megelőzni a szívinfarktust kiváltó vérrögképződést.

Szürkehályog

Tele van antioxidánssal, ezért jó hatású szürkehályog megelőzésében, kialakulásának lassításában. Teaként fogyaszd bőségesen!

Testszag

A gyömbérben 17 antibakteriális vegyület van – antibakteriális hatást fejt ki azokkal a mikroorganizmusokkal szemben, amelyek kellemetlen illatúvá teszik a külső elválasztású mirigyek váladékát – magyarul: felelősek a testszag kialakulásáért. Belső dezodor!

Vesekő

Tömény gyömbérteából készült meleg borogatás segíthet a vesekő által okozott kínzó fájdalmak enyhítésében. A borogatás bőrizgató szerként hat, felületi bőrirritációt okoz, amely némileg eltereli a beteg figyelmed a mélyebbről jövő vesefájdalomról, amíg nincs a közelben az orvos.

Vírusfertőzések

A jó öreg gyömbér 10 féle vírusellenes vegyületet tartalmaz. Ezért ha vírusfertőzésed van, igyál gyömbérteát, vagy bőségesen fűszerezd gyömbérrel az ételeidet!

Forrás: Dr. James A. Duke – Gyógynövénypatika

Világszerte egyre gyakoribbá válnak azok a megbetegedések, amelyek kialakulásában szerepet játszanak a helytelen táplálkozási és életmódbeli tényezők. Több mint fél évszázada tudjuk, hogy az egészség megőrzésének alapvető feltétele a minőségi táplálkozás. A legfontosabb energiát adó tápanyagok a fehérjék, a zsírok, és a szénhidrátok, ám ezek a szervezet kiegyensúlyozott, harmonikus működéséhez mégsem jelentenek elegendő forrást. Az egészség megőrzésben nagy fontossággal bírnak még a vitaminok, az ásványi anyagok, valamint az élelmi rostok.

A ROSTHIÁNYOS TÁPLÁLKOZÁS 

Megkülönböztetünk oldható és oldhatatlan rostokat.

A zeller szinte nélkülözhetetlen alapanyag, minden konyhában megtalálható és gyakran használjuk fűszerezéshez, de önálló ételként, például sült zellerként is fogyaszthatjuk.

Azon kívül, hogy egyik kedvenc fűszerünk, nagyon jó ellenszere a magas vérnyomásnak. Szinte eldobhatjuk a gyógyszereket is, hogyha kipróbáljuk helyette a zeller kúrát. Ahelyett, hogy makacskodnánk, és megkérdőjeleznénk a gyógyhatását, próbáljuk ki! 

Az egészségtelen étkezés és mozgásszegény életmód következtében sokan szenvednek magas vérnyomásban, mondhatni korunk népbetegségének számít. Az angol zeller egy hónapig tartó fogyasztása által megoldódhatnak a vérnyomásproblémák, anélkül, hogy gyógyszert kellene szedni a továbbiakban.

Az angolzellert leginkább Ázsiában használják magas vérnyomás ellen, és sok esetben nagyon hatásos, vagyis a páciens mellőzhette a gyógyszert. Egyes tudósok szerint azonban annyi ellenvetés azonban van a dologban, hogyha valakinek hormonális zavar vagy tumor következtében van vérnyomás problémája, akkor nem segít a zeller.

A kúra maga roppant egyszerű: egy hónapon keresztül napi négy szál zellert kell elrágcsálni, vagy kipréselni gyümölcscentrifugában és a levét meginni. Ha túl erősnek találjuk az ízét, keverhetjük a levet almával például.

Miért jó?

A zeller – a petrezselyemmel együtt – azon népi gyógy- és fűszernövények közé tartozik, amelyek erős vízhajtó hatásúak. A népi gyógyászat szerint még arra is képes, hogy a vesehomokot kihajtsa.

A zeller nagy értéke a sok szerves nátrium, de megtalálható benne a kalcium, a foszfor, a vas, a magnézium, a kálium és néhány nyomelem is. A levele tartalmaz illóolajat (limonént, szelinént, alkil-ftalidokat), furokumarinokat és flavonoidokat is.

A zeller serkentőleg hat a veseműködésre. Emésztési panaszok, étvágytalanság esetén is gyakran alkalmazzák. A növény hatóanyagai révén erősíti az immunrendszert.

Hogyan fogyasszuk?

A zeller gyógyhatása akkor érvényesül legjobban, ha nyers állapotban fogyasztják. A növénynek mind a gumóját, mind pedig a felső zöld részét hasznosítják. Zöldje a májusi palántázási időszak után folyamatosan szedhető, gumója őszre húsosodik. Felhasználható nyersen salátákhoz, de kiváló fűszerei a különféle főzelékeknek, leveseknek, mártásoknak is. Hús- és tojáspástétomokhoz is jól illik és fontos szerepet játszik a diétás étkezésben is. A magyar reformkonyhában közkedvelt ételnek számít a zellerkrémleves, amely elkészítése könnyű és gyors. Aki vizelethajtóként szeretné alkalmazni, az készíthet magjából vagy összeaprított leveléből gyógyteát is. A téli időszakokban többen kedvelik a zellerlét almával vagy répával ízesítve. Ezt a finom italt léfacsaró edény segítségével készíthetjük el. Főleg a vidéki háztartásokban télire készítenek ún. zellersót, amely őrölt zeller levél és só keveréke. A nagyobb zellergumókból sok háztartásban ízletes rántott zellert készítenek.

Tippek – tanácsok

A zellergumóban lehetnek szivacsos részek, de ettől még fogyasztható. Van, aki a szivacsos részt kidobja, de nyugodtan fel lehet használni. Ha a piacon vásárolunk zellert, érdemes megvizsgálni, hogy a levelek és a szár frissek-e, és kicsit nyomkodjuk meg, így hamar észrevehetjük, ha gond van vele. Ha nyomásra puha, akkor vagy szivacsos a belseje, vagy rothadt, ugyanis a zeller hajlamos a rothadásra, különösen, ha nem megfelelően tárolják. Ősszel, ha felszedik a zellert, érdemes hűvös helyen, például pincében tárolni. Akinek nincs alkalmas tároló helyisége, az a mélyhűtőben is tarthatja szépen meghámozva és felszeletelve.

Érdekesség

Az ókori görögöknél nagy tisztelete volt a zellernek. Az atlétikai versenyek győzteseit virágcsokor helyett néhány zellerlevéllel jutalmazták. A rómaiak vértisztító növényként tisztelték, talán ez lehet a magyarázata, hogy zellerből font koszorút hordtak a nyakukban a másnaposságtól tartó férfiak. A középkorban olasz földművesek termeszteni kezdték azt a zeller fajtát, amely vadon növő ún. hegyi zellerként volt ismert. A mai ismert nagy, húsos, lédús, egyenes szárú zeller csak a késői XVIII. században alakult ki, de az európai konyhákban csak a XIX. században vált igazán ismertté, miután Németországban jelentős nemesítésen esett át. Az Egyesült Államokban a zellert kenyérre kenhető formában és mártásokban étvágygerjesztőnek használják.

A méz egy édes, sűrű folyadék, amelyet méhek készítenek virágokból gyűjtött nektárból és többnyire virágporból, ami a rovar gyomrában fermentálódik, majd ezt felöklendezve a kaptárban összegyűlik. A méz glükózból, fruktózból és olyan ásványokból áll, mint a vas, a kalcium, a foszfát, a nátrium, a klór, a kálium és a magnézium. Ezen kívül B1, B2, B3, B5 és B6-vitaminokban is gazdag. 

1, Energialöketet ad

2, Elmulasztja az izmok fáradtságát

3, Szabályozza a vércukrot

4, Csillapítja a köhögést

5, Gyógyítja a sebeket és vágásokat

6, Gyógyítja a kisebb égéseket

7, Legyőzi az álmatlanságot

8, Jót tesz a bőrnek

9, Segít a fogyásban

10, Javítja az emésztést

Ennyi jótékony tulajdonsággal kár lenne kihagyni a mézet az étrendből. De vigyázat: ne adjon mézet az egy évnél fiatalabb gyermekeknek, mert gyermekbotulizmust okozhat! Ha a méhekkel cukrot etetnek, akkor ők a cukorból cukor mézet állítanak elő. A cukorméz élettani hatásai meg sem közelítik a valódi mézét. Az igazi bio-méhészetekben a méhek cukortakarmányozása tilos! A méhek egyenek csak valódi mézet, úgyis többet hordanak be, mint amennyire szükségük van.

A FOKHAGYMA JÓ HATÁSA HÁTFÁJÁSRA, RÁNCTALANÍTÁSRA ÉS MÉG SOK MÁSRA…

Nálam egy torokfájásos, köhögéses időszakban kezdődött a fokhagyma gyógyhatásának kitapasztalása. Mézzel összekeverve fogyasztottam torokfertőtlenítőként minden nap egy kis kávéskanállal. Nagy meglepetésemre a férjem pár nap után megjegyezte, hogy az arcom gyönyörű, olyan mintha húsz éves lennék. Az viszont 17 év különbség! És valóban, az arcbőröm kisimult, a ráncok eltűntek a szemem körül, a bőröm pórusai összehúzódtak. Kozmetikusom megkérdezte, hogy milyen új terápiát találtam, mert hozzá se kell nyúlnia a bőrömhöz….Az utóbbi évben viszont kínzott egy hátfájás is, és a legrosszabb az egészben az volt, hogy csak akkor múlt el, amikor a földre fekve kinyújtóztam. Terápiám viszont fantasztikus eredményeket produkált ezzel kapcsolatban is. Már pár nap múlva úgy éreztem, hogy könnyebben, lazábban mozog a gerincem, a fájdalmat 5 nap után mintha elvágták volna. Ez vezetett arra, hogy a fokhagyma gyógyerejét tanulmányozzam. Miután beleástam magam a fokhagymáról írt tanulmányokba, világossá vált számomra, hogy nem véletlenek azok a változások, amelyeket magammal kapcsolatban megfigyeltem.

Az emberek a történelem folyamán “csodagyógyszerként” tartották számon. Használták csípésekre, tumorra, fekélyre, fejfájásra, himlőre, pattanásokra,hátfájásra, szívbetegségekre és még sok másra. Megelőzi a fertőzéseket, megfázásokat, influenzát is, antibakteriális, antifungális és vírusellenes tulajdonságai miatt.

” Minden nap egy alma az orvost távol tartja közmondás helyett, szerintem nyugodt szívvel hasonlóképpen elmondható, hogy “Minden nap egy gerezd fokhagyma, az orvost távol tartja”.

Általánosságban antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, ami jó a bőrnek. Flavonoidokat is tartalmaz, az pedig jó a szívnek és a testnek.

Allicin tartalma adja jellegzetes szagát ( ami egyébként mentalévellel jól semlegesíthető), de emellett rendkívül jó antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik kéntartalma miatt.

A fokhagyma egészségügyi előnyei:

A fokhagyma egyszerűen nagyszerű. Összefoglaltam egynéhány alap fokhagyma remediát, amit mindenki könnyen kipróbálhat és elkészíthet otthon.

Influenza és megfázás esetén minden nap kis mennyiségben ajánlott fogyasztása addig, míg a fertőzést sikerül legyőznünk. A fokhagyma képes a megfázás és az influenza gyakoriságát megtizedelni, mellékhatások nélkül csökkenti a tüneteket. Lehet teaként inni, illetve nyersen fogyasztani. Egy-két gerezd fokhagyma ajánlott naponta. Kivéve, ha valakinek alacsony a vérnyomása. Utóbbi esetben mindenki saját felelősségére alkalmazza, mert jelentős vérnyomáscsökkentő tulajdonsága ismert.

Mindannyian emlékszünk pattanásainkra, a rémes aknékra, mitesszerekre tinédzser éveinkből. Ha szép, hibátlan arcot szeretnél, 2 gerezd nyers fokhagymát főzz meg és idd meg a levét korán reggel. Nagyon jó vértisztító, belsőleg tisztítja ki a szervezetet. Ne fogyassz csokit, fűszeres vagy zsíros ételeket a kezelés alatt és naponta ötször hideg vízzel öblítsd le az arcod. Igyál sok vizet. Helyileg is használhatod, este egy kettévágott gerezdet óvatosan az érintett területre lehet helyezni és bekenni vele azt.

Ha magas a koleszterinszinted, használj fokhagymát. A modern orvostudomány azt sugallja, hogy az egyik oka annak, hogy a fokhagyma csökkenti a koleszterinszintet az antioxidáns hatása. Ez a tulajdonsága segít megelőzni az LDL (kis sűrűségű Lipo Protein) oxidációját. Ily módon az erek falán lévő koleszterinfelrakódást oldja.

Ha túlsúlyos vagy és szeretnél fogyni, 1/2 citrom levét nyomd bele egy pohár langyos vízbe főzött 2 gerezd fokhagyma kifőzött levébe. Fogyaszd reggel és este, körülbelül három hónapig. Kerüld a keményítőtartalmazú élelmiszereket és a zsírokat. Eddz rendszeresen. Elképesztően nagy változás fog bekövetkezni szervezetedben.

Ráncok ellen 3 gerezd fokhagyma napi rendszeres fogyasztása ajánlott, erős antioxidáns hatása miatt. A bőr kollagénje rugalmasabb lesz, a ráncok kisimulnak. Rendszeres testmozgással egybekötve a leghatékonyabb.

Ha fülfájás gyötör, két vagy három csepp meleg fokhagyma olajat kell a fülbe csepegtetni.

Egyél fokhagymát azért, hogy növeld a születendő magzat súlyát az anyaméhben. Azoknak az anyáknak ajánlott, akik hajlamosak a koraszülésre, vagy magzatuk súlyban nem gyarapszik elég meggyőző ütemben.

Használj két nyers fokhagymagerezdet naponta a rák kockázatának csökkentése érdekében. Anti-karcinogén tulajdonságainak köszönhetően megelőzi a rákos sejtek tumorokká történő fejlődését. Továbbá, gátolja a daganatok növekedését.

A fokhagyma egyszerűen nagyszerű. Hihetetlen terápiás előnyeit azt gondolom érdemes szem előtt tartanunk.

Forrás:http://naturahirek.hu/a-fokhagyma-jo-hatfajasra-ranctalanitasra-es-meg-sok-masra/

  • Zabpehely banánnal és mandulával,
  • Teljes kiőrlésű kenyér mogyóróvajkrémmel és banánnal,
  • Mozarella paradicsommal, bazsalikonnal,
  • Joghurt áfonyával és maracujával,
  • Zeller és bébi répa humusszal

A zeller (Apium graveolens, népies neve téves, német olvasatban: celler, ui. németül: Sellerie)

Kiváló idegerősítő és nemi hormonképző hatása van. Jelentős a mész, és foszfor tartalma, de inkább ízanyagai teszik közkedveltté. Fogyókúrás hatása is számottevő.

És még néhány nagyon fontos táplálékot javaslok Neked napi fogyasztáshoz, ha érdekel  IRATKOZZ FEL a hírlevélre, és néhány levélben mesélek róluk:

             MENNYIRE VAGY EGÉSZSÉGES? ÉRDEKEL?    TÖLTSD KI A TESZTET!

Címkék: ,
Tovább a blogra »