Évi féle életmód

Miért együnk minden nap lecitint?

 

 

Miért együnk minden nap lecitint?

 

Lecitin

A   LECITIN  valamennyi életfunkcióban részt vesz, a szervezetnek és sejteknek  nélkülözhetetlen eleme, különösen a sejthártya és az idegszövet számára. Az emberi testben különösen sok lecitint tartalmaz az agy, a máj, az epe, a központi idegrendszer, a sejtmembránok, és a hímivarsejtek.

Jótékony hatással van a szív-és érrendszerre, lehetővé teszi, hogy az öregedés ellenére tiszta maradjon a gondolkodásunk, valamint a fáradtságot is csökkenti.

Mivel a lecitin aktívan részt vesz a zsírsejtek lebontásában, kiemelkedő szerepet kapott a testsúlykontrollban, fogyókúrákban, előszeretettel használják a fogyasztó-étrendkiegészítőkben is.

Miből áll a lecitin?

A lecitin fő alkotóelemei telítetlen zsírsavak, foszfátok, valamint a kolin és az inozitol.Mindkét utóbbi anyag létfontosságú funkciókat lát el a szervezetben, legfontosabb szerepük az idegi ingerületek átvitelében van, de többnyire zsírégető és zsírbontó anyagként tekintenek rájuk, mivel megakadályozzák a májban a nagy mennyiségű zsír lerakódását.

A kolin kulcsszerepet tölt be a biológiai membránok (sejtfal, agyburok falai) szerkezetében. Gyakran kapcsolódik vitaminokhoz, valamint oldatban tartja a koleszterint, ezáltal gátolja annak lerakódását a májban és az erek falában. Jelentős a szerepe az egészséges keringés fenntartásában is. Az inozitol a növényi eredetű élelmiszerekben például a napraforgóban fordul elő. Az emberi agyban nagy mennyiségű inozitol tárolódik.

A máj egyik feladata a zsírok lebontása, hogy a szervezet energiaforrásként fel tudja azokat használni. Ha nem megfelelő a zsírbontás, akkor a zsírok felhalmozódnak, avassá válnak, szabadgyököket termelnek, melyek aztán megrongálják a májsejteket. A májsejtekben található lecitin segít a májnak feladata ellátásában, különösképp a  zsírok anyagcseréjét támogatja, illetve a zsírok szállítását és energiaként történő felhasználását.

Miben segít a lecitin?

A lecitin segít megőrizni a zsírok folyékony állagát, emiatt a zsírok nem tapadnak hozzá az érfalakhoz és az artériákhoz, tehát biztosítja a vér megfelelő áramlását, valamint nagyban hozzájárul a megfelelő szív–és érrendszer működéshez, erősíti a szívizomzatot csökkenti a koleszterinszintet.

A máj megfelelő működése létfontosságú a zsír-, szénhidrát-és fehérje-anyagcserében, valamint a szervezetbe jutott méreganyagok, vegyszerek, gyógyszerek méregtelenítésében.

Amikor rendszeresen és túlzott mértékben történik az egészségetelen ételek fogyasztása, a máj túlterheltté válik. Ezek az ételek ugyanis rengeteg zsírt, tartósítószert, „méreganyagokat“ tartalmaznak, s a máj nem győzi ezeket feldolgozni, tehát nem tudja megfelelő módon lebontani a zsirokat, és nem tud megszabadulni a káros anyagoktól. A szervezet ebben az esetben, hogy megvédje magát a méreganyagok káros hatásaitól, elraktározza ezeket az anyagokat. Ezek a raktárak jelentik a zsírszöveteket. Sokaknál tehát az elhízás oka lehet a máj nem megfelelő, gyenge működése, mivel a sok ártalmas anyagot nem tudja feldolgozni. Ennek következménye a súlygyarapodás, különösen a has tájékon, illetve a narancsbőr kialakulása is.

A máj kulcsfontosságú szerepet tölt be a zsír-anyagcserében és a méregtelenítésben. A lecitin elősegíti a máj optimális működését a zsírok lebontását és szállítását.

 

Milyen jótékony hatásai vannak még a lecitinnek?

A zsírégetésen kívül viszont számos más létfontosságú funkciót tölt be. Ma már nem vitatott, hogy a lecitin elengedhetetlen az agysejtek növekedéséhez és azok optimális működéséhez. Hiánya többek okozhat memóriazavart, fejfájást, ingerültséget vagy koncentrációs nehézséget.

Enyhíti, illetve megszünteti az ízületi és reumatikus fájdalmakat sportolóknál és időseknél egyaránt segíti az izmok regenerációját, valamint időjárási frontra érzékenyek számára is javasolt. Antioxidáns tartalma segít megelőzni a daganatos betegségek kialakulását.

A lecitin emulgeáló hatása–amikor is a víz és a zsír oldódni tud egymással–nélkülözhetetlen tulajdonság számunkra. Optimális esetben az epesav és a koleszterin között létfontosságú egyensúly uralkodik. A  lecitin az epefolyadékban emulgeátorként működik, a koleszterin oldása érdekében. Így a felesleges koleszterin nem okoz elakadást az epevezetékben, csökken az epekő kialakulásának kockázata.

A lecitin további pozitív tulajdonsága, hogy egészségesebbé teszi a hajat és csökkenti a hajhullást.

A napraforgómag tartalmazza a legtöbb és legértékesebb lecitint, ezért a napraforgólecitin a lecitin egyik legjobb formája. További forrása lehet a tojássárgája, a máj, a teljes kiörlésű búza és a babfélék.

A Fillzen nagy tisztaságú lecitinjét fogyasztók közül már többen igazolják orvosi vizsgálatokkal is az egészségük javulását.

Hogyan vásárolhatsz 20%-os kedvezménnyel?

Kattints a gombra és    MEGMUTATOM

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. A Fillzen oldalán kell regisztrálni, és ott lehet ezt megtenni. Ha segíthetek valamiben nagyon szívesen megteszem.
    Elérhető vagyok emailen gulyaseva60@t.email.hu címen, vagy 06-30-4100665 tel.számon. Szívesen visszahívom.
    Szép napot! Gulyás Éva

  2. Györgynè Senyei says:

    Igen olvastam hogy mire jó a lecitin, és én is kipróbálom ezt a terméket, meg szeretném rendelni, a lecitin, a c vitamint meg a csokit


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!