Évi féle életmód

Ízesített víz

Az ízesített víz receptje!

 

Fűben. Fában. Természet Kincsestára fényképe. 

Mi kell hozzá?

Csészényi friss gyümölcs: bogyós, vagy citrusféle, dinnye, ananász, eper, dinnye, kiwi, vagy amilyen ízű üdítőt szeretnél.

Egy szál friss fűszer- vagy gyógynövény (menta, bazsalikom, citromfű, rozmaring, zsálya, levendula, bármi, ami épp van. Ha nincs friss, a szárított is megteszi),
Valamint Víz, jég, és egy nagy üveg, amiben elkészítjük.

Kicsit nyomkodjuk össze a friss gyümölcsöt, épp csak, hogy levet engedjen, és a fűszernövényt is (semmiképp se aprítsuk!), majd tegyük az üvegbe, dobjuk rá a jégkockákat, és öntsük fel vízzel. Fedjük le, és tegyük a hűtőbe 1 napra, ha eszünkbe jut, néha keverjük meg, és kész is!

Néhány egészséges ital recept.. innen onnan..

Mentás-epres frissítő cukor nélkül

A kancsó aljára tesszük az epret.
Egyet csavarjunk a marék menta és citromfű szárán. (Nem kell összetörni a leveleket.) Rádobjuk az eperre.
Felöntjük vízzel.
Beledobjuk a jeget.
1-2 napig a hűtőben tartjuk, utána fogyasztható.

Más gyümölcsből is el lehet készíteni, lehet ezeket variálni, sőt menta és citromfű helyett akár bazsalikommal/rozmaringgal is lehet kísérletezni.

Málna-lime-menta ital cukor nélkül

1-2 csésze málnát, egy lime-ot és egy szál mentát kicsit törjünk össze, majd öntsük az üvegbe, szórjuk rá a jégkockákat, és öntsük fel vízzel. Gyönyörű színe van!

Görögdinnye-rozmaring ital cukor nélkül

1-2 csésze aprított görögdinnyét 1 szál rozmaringgal az üvegbe teszünk, megnyomkodjuk, felöntjük jéggel és vízzel.

A variációk száma.. számtalan.
Bátran próbálkozzunk.. kísérletezzünk.

 

 Almás és fahéjas emésztést segítő ízesített víz

Almás fahéjas ízesített víz

Nem csak ízletes, de rendkívül egészséges is. A fahéj segít a vércukorszint csökkentésében, míg az alma számtalan jó hatása mindenki számára ismert. Elkészítés: Tegyünk pár rúd fahéjat pár vékony szelet almával egy vízzel teli kancsóba és hagyjuk egy éjszakát állni.

Ezt fogyókúrás italként is emlegetik, mert a fahéj késlelteti a gyomor kiürülését, csökkenti az éhségérzetet és ezzel javítva a fogyókúrák hatásfokát. A fahéj jó puffadásra és emésztési panaszok enyhítésre is. Ezért készíthetünk sima fahéjas vizet is. Ennél mi sem egyszerűbb. Elkészítése: Egy pohár vizet melegítsünk fel egy kis lábasban és tegyünk bele egy rúd fahéjat. Hagyjuk kioldódni a faháj aromáját a forró vízben, mint amikor forralt bort készítünk. Azután ezt a koncentrátumot öntsük fel ízlés szerinti mennyiségű friss vízzel. Keverjük jól el, máris fogyasztható.

Lime és bazsalikomos ízesített víz        

Elkészítés: A lime szeleteket tegyük egy kancsóba és tépkedjünk rá pár levél friss bazsalikomot.  

 Lime Bazsalikom - ízesített víz

Törjük át egy kicsit, majd öntsük fel vízzel. Ki gondolta volna, hogy a bazsalikom a víz ízesítésére is használható?          

Hagyjuk állni egy éjszakát. Tavaszi C-vitamin és vas bomba is!

      

Citrusos ital

Elkészítés: Vágjunk össze grapefruitot, citromot és narancsot. Nyomkodjuk át őket, hogy kicsit megtörjenek és kiengedjenek egy kis levet. Figyeljünk oda, hogy A citrusfélék héját jó alaposan tisztítsuk meg és ne kerüljenek magok az italunkba. Szórjunk rá egy fél kávéskanál cayenne-i borsot* és öntsük fel tiszta vízzel. Hagyjuk egy éjszaka alatt összeérni az ízeket.

Citrusos ízesített víz

*A cayenne-i bors Magyarországon annyira még nem elterjedt, inkább reformüzletekben beszerezhető. Neve megtévesztő, mert ez nem bors, hanem egy csípős paprika őrlemény. A cayenne-i bors rendkívül jót tesz a szívnek és a vérkeringésinek, így a vitaminok könnyebben eljutnak a test összes területére. Elősegíti a fogyást, mert lehetővé teszi a helyes emésztést és csökkenti a túlzott étvágyat. A cayenne-i borsban megtalálható béta-karotin védelmet nyújt a fertőzésekkel szemben. Számtalan további jótékony hatással is rendelkezik ez a népi gyógyászatban igen nagy becsben tartott fűszer.

A citrusfélékről pedig köztudott, hogy felgyorsítják a zsírégetést, amire a cayenne-i bors még egy külön katalizátorként hat.

 

Okos ötlet Amerikából

Amerikában igen elterjedt ilyen gyümölcsös ízesített vizeket fogyasztani. Ők ezt meglepő módon befőttesüvegekben készítik el és abban is kínálják szívószállal. Igazából ez egy elég praktikus ötlet, mert a befőttesüveget a széles száján keresztül meg lehet tölteni a gyümölcsökkel, majd az így elkészített házi üdítő a hűtőben lezárva tárolható, és nem utolsó sorban egy szívószállal egy mozdulattal gusztusosan tálalható is.

Fűben. Fában. Természet Kincsestára fényképe.

Ha szeretnél értesítést kapni a következő blogbejegyzésről, itt fel tudsz iratkozni, és értesítelek, ha újabb egészségmegőrzéssel kapcsolatos anyagok kerülnek fel az oldalra.

KATTINTS A LINKRE!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!