Ti ismeritek ezt a lassan feledésbe merülő régi gyümölcsöt?
Egy egészségügyi csoda: a faeper megfékezi a rákot, a gyulladásokat, az Alzheimer-kórt és még sok mást.
Az eperfa levelét, ágát és kérgét régóta használják a kínai orvoslásban. A fekete, a piros, és fehér eperfa igen elterjedt szerte Indiában, ahol nagyon népszerű, kedvelt gyümölcs, és termését nem csak nyersen, hanem szárítva is fogyasztják, továbbá lekvárok, gyümölcslevek és likőrök formájában. Ázsiában is sok helyen termesztik, különösen a fehér eperfát, ugyanis a selyemhernyók számára az egyedüli táplálékforrást ennek a fának a levelei jelentik. Gyümölcse Európában is népszerű. Hazánkban is megtalálható sok háznál, de gyakran még a parkokban is, ugyanis a városi régiókban is meghonosodott.
Gyümölcsét éretlenül nem szabad fogyasztani, mert bódító és hallucinogén hatású, de éretten kiváló ásványi anyag (K, Ca, Na, Mg, Fe, Zn), vitamin (B2, B3, C-vitamin), és antioxidáns forrás, mind a fehér mind a fekete eperfa gyümölcse.
Levelének vizelethajtó, köptetõ, vérnyomáscsökkentõ hatása van. Kivonatuk csökkenti a vércukorszintet és egyes vizsgálatok szerint gátolja a tumor képzõdést. Ecetben fõzött leveleit égési sebekre rakják. A gyümölcs nedve enyhíti a torokgyulladást, a köhögést.
Leveleit szárítsuk meg, a gyümölcsbõl szirupot fõzzünk.
Az eperfafélék termései köztudottan gazdag flavonoidforrások, kvercetin, rutin, kempferol, apigenin, luteolin és izokvercetin is található bennük, melyek mind kiváló antioxidánsok. Mind a fehér, mind a vörös és a fekete gyümölcs is gazdag fenolforrás, ezáltal jótékonyan hatnak a szívünkre. Általában a piros és sötétlila színű gyümölcsök ismertek arról, hogy sokkal nagyobb mennyiségben tartalmaznak antioxidáns hatóanyagokat.
A sötétebb színű eperfa-gyümölcsök valóban gazdagok flavonoidokban, antocianidokban, karotinoidokban, és több rostot tartalmaznak, mint a fehér színű gyümölcs, valamint értékes pektinforrások (a pektin nevű poliszacharid fogyasztása igen kedvezően hat egészségünkre, elősegíti az emésztőrendszer egészséges működését, valamint hatékonyan csökkenti a koleszterin– és a vércukorszintet). A fehér gyümölcsben viszont magasabb a fenoltartalom, és a legmagasabb szabad gyök-fogó aktivitással rendelkezik.
Tudjon meg többet ezekről a szuper bogyókról (és levelekről) a következő listából!
• A faeper kiváló választás, ha alacsony szénhidráttartalmú ételt keres: durván feleannyi cukrot tartalmaz, mint más népszerű szárított gyümölcsök.
• Több rostot szeretne bevinni az étrendedbe? Egy marék faeper a napi rost-szükséglet 20 százalékát biztosítja.
• Ezek a bogyók kitűnő fehérjeforrások is, adagonként 4 grammot tartalmaznak.
• Kutatások kimutatták, hogy a fehér faeper kivonata megakadályozza a Hepatitis C és a HIV fertőzés kialakulását.
• Mivel jelentős mennyiségű resveratrolt tartalmaz, a faeper rákellenes és gyulladáscsökkentő hatással is bír.
• Aki a Parkinson-kórtól vagy az Alzheimer-kórtól tart, most megnyugodhat. Tanulmányok alapján megállapították, hogy a faeper hatásos neuroprotektív tulajdonságokkal rendelkezik.
• A faeper telis-tele van antocianinokkal, így megvéd a bakteriális és vírusos fertőzésektől, gyulladásoktól, a ráktól és a cukorbetegségtől. A gyümölcs még az öregedés tüneteit is enyhíti.
Készíthetünk belőle igazi finomságokat is. Receptek:
Fekete epres, kesudiós pohárkrém
– 20 dkg kesudió (nem vegán opció: ugyanennyi ordakrém vagy ricotta)
– csipet só
– vanília
– opcionális: méz vagy agave szirup
– kb. 1 dl tej/növényi tej a turmixoláshoz
– 5-6 szem faeper a lila krémhez
A kesudiót beáztatjuk, majd a többi hozzávalóval krémesre turmixoljuk. Egy kisebb tálba kiöntjük a fele adagot, majd a maradékot tovább turmixoljuk a pár szem faeperrel, amitől csodás lila színt fog kapni a krémünk. Desszertünkhöz a növényi krém helyett használhatunk ordát vagy bármilyen nekünk tetsző friss krémes sajtot (pl.: ricotta, mascarpone).
A három összetevőből mutatós nyári pohárkrémet rétegezhetünk. Alulra került a zselé, a lilás kesukrém, majd a fehér változat, a tetejére pedig friss fekete eperszemek és a mákos sütiből egy darab.
Fekete eper zselé
– friss fekete eper/szeder + víz
– fél citrom leve
– opcionálisan bourbon vanília
– pektin a sűrítéshez – a gyümölcs mennyiségének megfelelően
Plussz édesítésre nincs szükség, de ha mégis, akkor miután kihűlt, adhatunk hozzá mézet.
Az epret/szedret megmossuk, majd aprítógépbe kicsit megtörjük. Ezután egy lábosban kicsi vízzel, a pektinnel, a vaníliával kb. öt percig forraljuk. A citromot csak a főzés végén adjuk hozzá, a mézet pedig -ha szükséges – a zselé kihűlését követően. Joghurtok, reggeli müzlik, házi fagylaltok önteteként is kiváló.
Faepres nyers granolás joghurtparfé
Hozzávalók 3-4 személynek:
1/2 csésze vegyes mag (nálam napraforgó, mandula, kesudió és tökmag)
1/4 csésze nagyszemű, húsos mazsola
víz az áztatáshoz
2 csipetnyi só, fahéj, gyömbér
a rétegezéshez: joghurt, friss faeper
Este a magokat és a mazsolát áztassuk be annyi vízbe, hogy ellepje, majd hagyjuk állni éjszakára. Reggel öntsük le róla a maradékot, és késes robotgépben aprítsuk durvára a fűszerekkel. Hűtőben, egy lezárt üvegben több napig eltartható.
a parfé elkészítéséhez rétegezzük a faeperrel és a joghurttal, de szerintem ezt érdemes csak közvetlenül a fogyasztás előtt összeálltani.
Az ötlet a the first mess blogról.
Ha szeretnél értesítést kapni a következő blogbejegyzésről, ha érdekelnek mások tapasztalatai, itt fel tudsz iratkozni, és értesítelek, ha újabb történetek kerülnek fel az oldalra. KATTINTS A LINKRE >>>
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: