A hagyma több mint ötezer éve ismert, termesztett és fogyasztott növénye az emberiségnek.
Az első feljegyzések a közel- és Távol-Keletről erednek, ahol a hagyma használata élelmiszerként, vallási célokra, valamint gyógyszerként széles körben elterjedt.
Nagyon sok típusa vált ismertté, de alapvetően három hagymafélét különböztetnek meg az ősi feljegyzések: a közönséges hagymát, amelyet mi vöröshagymaként ismerünk, a fokhagymát, valamint a póréhagymát.
Carl von Linné (svéd természettudós, orvos, botanikus) által Allium cepa névre keresztelt (Alliaceae, hagymafélék családja) vöröshagyma, gyöngyhagyma, mogyoró hagyma, újhagyma, olasz lilahagyma, nagy lilahagyma mind egyetlen fajba tartozik.
Élelmiszerként az egész világon elerjed. Meghatározó szerepet játszott az ősi indiai és az egyiptomi kultúrában, Kínában, valamint a Hellén és Római Birodalomban is.
A lilahagyma igazi C-vitamin bomba, jelentős mennyiségű B-vitamint tartalmaz.
A hagymafélék energiaértéke csekély, főleg az ízéért használjuk. Európa legnagyobb hagymatermelője Spanyolország.
A lilahagyma szépít. Ígéretesek azok a kutatási eredmények, melyek a növényben található kvercetin nevű antioxidáns jótékony hatásairól tanúskodnak.
A vegyület segíti megelőzni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Bár ez a hasznos anyag más növényeken is megtalálható- például a bodzában vagy a hársfavirágban-, a lilahagymából szívódik fel a legkönnyebben.
Emellett egy másik igen fontos vegyület, az orotsav biztos forrásaként is tekinthetünk a lilahagymára. Bár sok növényi és állati eredetű élelmiszerben megtalálható, a hagymás zöldségek tartalmazzák a legnagyobb koncentrációban.
A vegyület legelőnyösebb tulajdonsága, hogy segíti a máj sejtjeit a szervezet méregtelenítésében. Ennek köszönhetően pedig növeli a szervezet fizikai erőnlétét és széppé teszi a bőrt, hiszen megakadályozza a pattanások kialakulását.
Ha teheted minden nap egyél egyet! Székrekedés, cukorbetegség, torokfájás esetén is segít!
Van, aki szereti és van, aki utálja erős szaga miatt. Akárhogy is, egészségre gyakorolt hatásai csodálatosak.
Főként, ha nyersen esszük, mivel a főzés minden értékes hatóanyagát megsemmisíti.
7 nyomós ok, amiért ajánlott lila hagymát enni:
1. Megállítja a rákos sejtek növekedését
Tele van kénes összetevőkkel, melyek védik a szervezetet a fekélyektől és többféle ráktól. Emellett sikeresen harcolnak a húgyúti fertőzésekért felelős kórokozókkal is.
2. Segít cukorbetegségben
A lila hagyma fokozza az inzulin termelődést, ezért aki cukorbeteg, egyen nyers hagymát.
3. Gyógyítja a székrekedést
A hagyma rostjai segítenek székrekedés esetén. Eltávolítják a méreganyagokat a belekből.
4. Segít torokfájás esetén
A hagymalevet hagyományosan használták megfázásra és torokfájásra.
5. Orrvérzés
A lila hagyma megállítja az orrvérzést. Ehhez elég csupán szagolgatni.
6. Védi a szívet
A lila hagyma véd a szívkoszorúér betegségektől és csökkenti a magas vérnyomást.
7. Szabályozza a koleszterin szintet
A nyers hagyma szabályozza a koleszterinszintet, csökkenti a káros koleszterin szintjét.
Ha szeretnél értesítést kapni a következő blogbejegyzésről, ITT fel tudsz iratkozni, és értesítelek, ha újabb egészséggel kapcsolatos anyagok kerülnek fel az oldalra.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: