Az emberi szervezet számára az egyik legértékesebb gyümölcs a ribizlifélék családjába tartozó pöszméte, amit táplálkozásukból sokan mellőztek.
Gyerekkoromban körbeálltuk a bokrot és legeltük. Akkor még nem tudtuk, hogy ez kis gyümölcs sokkal értékesebb a szervezetünk számára mint a narancs, vagy a banán, amit akkoriban csak nagyon ritkán tudtunk enni. Hiszen akkoriban nem volt állandóan kapható.
Az idősek nagyra értékelték a pöszmétét, felénk pöszmétének hívták, mi így ismertük. Többnyire minden kertben volt egy-két bokorral. Ez is olyan gyümölcs volt amit imádtunk enni, de ne m szerettük szedni. Hiszen a bokor tele volt tüskével, ezért óvatosan kellett vele bánni.
Több népies névvel büszkélkedhet: egres, pöszméte, piszke, büszke. tüskeszőlő. Kevés gyümölcs elnevezése ennyire változatos. Megszólítása országunk tájegységei szerint változik. Hajdú.Bihar környékén pöszméte.
Eurázsiából származik. Európában Skandinávián kívül mindenhol megterem. Már a középkorban is termesztették, de elsősorban gyógynövényként használták. A 1800-as évekre az angolok már négyszáz nemesített faját ismertek.
Fogyasztható nyersen, levesnek, kompótként, mártásként, süteménybe sütve. Remek dzsem, lekvár is készíthető belőle.
Le is fagyaszthatjuk, így télen is az asztalunkra kerülhet.
Az egrest rendszerint félérett állapotban szüretelik. Ilyenkor az íze nyersen savanyú.
Csekély energiatartalom , 44 kcal (184 kJ) 100 grammonként és sok vitamintartalom jellemzi. Főleg A-, B-, C-, D-vitaminban gazdag, de E-vitamintartalma is jelentős. Kálium, kalcium, foszfor és vas is található benne. Pektintartalma miatt segíti a bélműködést, és pozitívan befolyásolja a koleszterinszintet. A népi orvoslás szerint, rendszeres fogyasztása köszvény, vese- és hólyagbántalmak esetén jó hatású. Lázzal, gyulladással együtt járó betegségek esetén is ajánlják a nyugtató, hűsítő hatású egres szörpöt.
Annak ellenére, hogy az egyik legigénytelenebb gyümölcsfajok közé tartozik – zöld, sárga és vörös fajtájának – számtalan egészségre gyakorolt jótékony hatása van. Talán jellegzetes fanyar íze miatt kevésbé népszerű gyümölcs.
A népi gyógyászatban megannyi betegség ellenszereként tartják számon. Jótékony hatással van a máj, a szív és a vese működésére, de a gyomrot is karbantartja azáltal, hogy segíti az emésztést. A belőle készített szörpöt nagyanyáink erős megfázás és magas láz esetén használták, mivel hűsítő hatású és enyhíti a gyulladást. Természetes hashajó, ezért nagyobb mennyiség fogyasztása esetén jobb elővigyázatosnak lenni.
Magas A-, B1-, C– D- és E-vitamin– valamint minimális energiatartalma miatt a fogyókúrázók egyik legideálisabb gyümölcse. Ezen kívül citromsav, szőlő- és gyümölcscukor, pektin, niaci, kálium, foszfor, kalcium található benne, melyekből adódóan rendkívüli védelmet biztosít a szervezet számára. A pektin nemcsak a bélműködést stimulálja, hanem a magas koleszterint is csökkenti. Nem utolsó sorban pedig a daganatos megbetegedésekkel is sikeresen felveszi a harcot, mivel magas antioxidánstartalommal rendelkezik.
Felhasználása: termését általában félérett állapotban szüretelik. Nyers fogyasztásán kívül ízletes kompót, bor, szörp, dzsem, gyümölcssajt, leves, mártás és süteménybe sütve. Remek dzsem, lekvár is készíthető belőle.
Az érett bogyók pedig mélyhűtőben huzamosabb ideig is megőrzik zamatos ízüket.
Le is fagyaszthatjuk, így télen is az asztalunkra kerülhet.
Az egrest rendszerint félérett állapotban szüretelik. Ilyenkor az íze nyersen savanyú.
A köszméte energiatartalma csekély, 44 kcal (184 kJ) 100 grammonként.
Pöszméte, a méltatlanul mellőzött gyümölcs
Akárhogy nevezzük is, nem csak egy nagyon impozáns, sokszínű, finom, hanem egy rendkívül egészséges bogyós gyümölcsről van szó. Tápanyagok, vitaminok széles skáláját és sok C vitamint is tartalmaz…és ez alatt a rövid idő alatt, amíg a szezonban elérhető, érdemes felfedező utat tehetünk az ízek világában.
A népi orvoslás szerint, rendszeres fogyasztása köszvény, vese- és hólyagbántalmak esetén jó hatású. Orvosok, kutatók megállapították, hogy pektin tartalma azonos az almáéval. A pektin a bélbe jutva az ott jelenlévő baktériumok hatására jótékony védőréteget képez a nyálkahártyán. Hatására salakképző anyagok jutnak a bélbe, ami székrekedés esetén enyhíti a panaszokat, sőt a rendszeres fogyasztása rendszerezi a székletet.
Gyógykenőcs is készíthető belőle!
IDE KATTINTVA: fel tudsz iratkozni a blogértesítőkre, így automatikusan kiküldi neked a rendszer a következő bejegyzéseket:
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: