Színes élelmiszerek és táplálkozás

 
 
 
Az ízek és a színek gyógyító, szabályozó és feltöltő hatással rendelkeznek életünkre. Jól tudjuk használni őket az ételeink elkészítésekor is. Eddig lehet, hogy nem tudatosan válogattuk össze a fűszereket és zöldségeket a salátáinkhoz. De ha tudatosan megvizsgálnánk az ételt megdöbbenve tapasztalnánk micsoda összhangot, energetizáló ételt teremtettünk a megfelelő színek és ízek összhatásával.
 Minden szín és minden íz jelez szervezetünk jelenlegi állapotáról. A test elég intelligens ahhoz, hogy apró jelzésekkel tudassa velünk, mi az amire éppen szüksége lenne a saját öngyógyító folyamatainak létrehozásához. Jelzi, melyik ásványi anyagok lehetnek bennünk túlsúlyban, vagy éppen hiányban. 

Az élelmek színe nem véletlen. Az, hogy milyen színük lesz attól függ, hogy mit tartalmaznak. A tartalmuk pedig terápiás célra hasznosítható. Egyes táplálkozási szakértők egyenesen azt tanácsolják, étkezzünk színek szerint, válasszunk bizonyos színeket a nap bizonyos szakaszaiban, így érve el pozitív eredményeket úgy az egészség, mint a testalkat terén.

De ahhoz, hogy tudjuk, mit is szeretnénk kihozni a diétánkból, ismerjük meg a színeket, és az azoknak megfelelő gyógyítási területeket.

Piros színű zöldségek és gyümölcsök – védelmet nyújtanak a szívnek

Kiválóak a szív és az érrendszer karbantartására. Antioxidánsban bővelkednek, melyek hatására csökken az oxidatív stressz – az a kockázati tényező, mely szívproblémákhoz vezet –. visszaesik a rossz koleszterin szint a vérben, és csökken a magas vérnyomás is

Piros élelmek sorába tartozik az eper, meggy, cseresznye, paradicsom, erdei gyümölcsök körül a pirosak, hecserli, stb. Akkor számít pirosnak a gyümölcs/zöldség, ha nemcsak a héja, hanem a húsa is piros.

Narancssárga élelmek – óvják a bőrt és a szemet

Ezek a gyümölcsök/zöldségek tele vannak bétakaroténnal, az A-vitamin felmenőjével, mindketten fontosak a bőr és a látás egészsége szempontjából. Gyakorlatilag, ha a retinában lévő sejtek nem jutnának A-vitaminhoz, nem is látnánk! Fogyassz minél többet a narancssárga élelmekből akkor, amikor napozni készülsz vagy a szabadban tartózkodsz. Ezek természetes úton védenek meg a napégésektől.

Narancssárga zöldségek/gyümölcsök közé tartozik a sárgadinnye, sárgarépa, tök, narancs, barack, stb.

Sárga élelmek – megőrzik a bőr rugalmasságát, megelőzik a depressziót

A sárga zöldségek/gyümölcsök fontos tápanyagot tartalmaznak a bőr számára, ezért lassítják az öregedési folyamatot. Kiváló agy-tonikként is szolgálnak, felfrissítik az idegrendszert, így tökéletes serkentőként hatnak a szellemileg túlterhelt időszakokban.

Ide sorolható a dió, erdei és földimogyoró, kesudió, egyéb magok, azaz minden, ami az olajos magvak csoportjába sorolható. Továbbá a mangó, avokádó, ananász, grépfrút, körte, orbáncfű, kamilla, stb is ebbe a kategóriába tartozik.

Zöld élelmek – csökkentik a vércukorszintet, kezelik a vérszegénységet, megelőzik a rákot

Akár az éretlenül zöld, akár a zöld gyógy- és fűszernövényekre, akár az éretten is zöld növényekre gondolunk, egy dolog biztos: bennük rejlik a legtöbb energiát adó tápérték az összes közül. Olyan összetevőket is tartalmaz, melyek ritkán lelhetők fel a természetben, és amelyek hatása rendkívüli, mint például a csírák és a hajtások. A zöld gyümölcsök/zöldségek vasban gazdagok, ezért jók azok számára, akik vérszegénységgel küszködnek. A légúti bántalmakban szenvedőknek is ajánlják, illetve a cukorbetegek is nagy sikerrel fogyaszthatják.

Ide tartozik a bazsalikom, petrezselyem, csombor, kapor, menta, zöld színű gyümölcsök, szőlő, éretlen szilva, zöldalma, stb.

Kék és indigó színű élelmek – a legerősebb antioxidánsok

Ezek azok a zöldségek/gyümölcsök, melyek nyomot hagynak a bőrödön, ruhádon, edényeken. Közülük párnak fekete felé ütő sötét indigó színe van. Minél sötétebb az árnyalatuk, annál több antioxidánst tartalmaznak.

Közéjük tartozik az áfonya, szeder, feketeribizli, fekete szőlő, szilva, padlizsán, szamóca.

Lila élelmek – segítik az emésztést és óvják a májat

A lila zöldségek/gyümölcsök a máj regenerálódásáért és megvédéséért felelősek, de védelmet nyújtanak az emésztőrendszernek is. Elűzik a stresszt, kezelik az álmatlanságot, minőségi alvást eredményezve.

Közéjük sorolható a cékla, málna, lilahagyma, stb.

 
 
Adalékanyag-érzékenység bárkinél előfordulhat, ilyenkor az érintett allergiára emlékeztető tünetektől szenved: folyik az orra, köhög, kiütései lesznek. Azért is fontos, hogy adalékanyagmentes, természetes élelmiszereket fogyasszunk.
 
ITT  TALÁLOD  azokat  a Fillzen  termékeket, amelyek  segítik  helyreállítani a szervezet   egyensúlyát.
 
Ha szeretnél értesítést kapni a következő blogbejegyzésről,  ITT   fel tudsz iratkozni, és értesítelek, ha újabb egészséggel  kapcsolatos anyagok kerülnek fel az oldalra.
Tovább a blogra »