Évi féle életmód

Szeder, az ősidők gyümölcse

Természet Áldása: Feketeszeder

A szeder az emberiség egyik legrégebben ismert és fogyasztott gyümölcse, gyógynövénye. Jótékony hatásai már az ókorban ismertek voltak. Már Hippokratész is leírta általános gyógyító hatását.
Később a középkorból is fennmaradtak írások alkalmazására. A szeder a rózsafélék családjába, ezen belül a szeder nemzetségbe tartozik. Több száz faj alkotja a nemzetséget, mely a mérsékelt éghajlati övben található meg. Vadon termő és nemesített fajtái is léteznek. Fekete szeder, vad szeder és földi szeder elnevezése is ismert. Félcserje vagy indás cserje-szerű növény gyümölcse, nagyon hasonlít a málnához. A bogyók folyamatosan érnek augusztus közepe és szeptember vége között. A termések először zöld, piros, majd fekete színűek. A gyümölcsök íze nagyon kellemes, zamatos, kissé savanykás. A szeder-növények nemcsak a gyümölcse, hanem a levele is gyógyhatású.

A szeder sok mindenben hasonlít a málnára, de jobban eltartható, és több benne a jótékony antioxidáns. A tüske nélküli fajták megjelenésével rövidesen lepipálhatja közeli rokonát.

A szeder mint gyógynövény

A szeder bogyó nagy mennyiségben tartalmaz A és C vitamint, kalciumot, káliumot, vasat, mangánt és foszfort. Tartalmaz még magnéziumot, rezet, van benne folsav, B1 és B6 vitamin, pantoténsav, riboflavin és niacin, kis mennyiségben fehérje, zsír és szénhidrát. Energiatartalma 40 kcal 100 grammonként. Nagy mennyiségben tartalmaz antioxidáns flavonoidokat, amelyek rendkívül jó immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatásúak.
Növényi rostjai segítik az emésztést, csökkentik a cukorbetegség kialakulásának valószínűségét, gyümölcssavai és ásványi sói a vírusok és baktériumok leküzdésében segítenek.

Magas pektintartalma csökkenti a koleszterinszintet és az érelmeszesedést. A szederből főzött lekvár hashajtó hatása ismert, ezenkívül jó gyomor-, vese- és hólyagpanaszokra. Magas antioxidáns tartalma miatt nagyon hatékony a szabad gyökök elleni védekezésben. Így jelentős rákmegelőző és gyógyító hatása. Fáradékonyság ellen is kiváló hatású. Ausztráliai kutatások során kimutatták, hogy bizonyos bogyóstermésűek, így a szeder préselt levéből készült italok hatékonyan gátolják káros baktériumok és gombák szaporodását és növekedését.

Más kutatások megerősítették, hogy a szeder magas antioxidáns tartalmának daganatos megbetegedések elleni hatása jelenős. Gazdag beltartalmának köszönhetően a szeder igen jó öregedésgátló hatású. Így csökkenti a káros napsugarak bőröregítő hatását, valamint késlelteti az időkori szellemi leépülés kialakulását. Emellett egy forradalmian új felfedezésnek köszönhetően őszülés-késleltető hatását is megismerhettük. A sejtek helyes anyagcseréjét elősegítve a szeder hatóanyagai a hajhagymák egészségét biztosítják. Így téve komplexszé a gyümölcs öregedéskésleltető hatását. Természetes fitoösztrogén-tartalmának köszönhetően női beteségeket megelőző és gyógyító hatását több tanulmány is kimutatta.

A rendívül értékes hatóanyagokat tartalmazó szederlevélből teát főzhetünk, melynek salaktalanító, hasfogó, vérnyomáscsökkentő hatása van. A szederlevéltea kiválóan gyógyítja a vashiányos vérszegénységet. Gyulladásgátló hatása mind belsőleg, mind külsőleg alkalmazva jelentős. Gargalizáló és öblögető szerként a száj nyálkahártyájának betegségeit és az ínygyulladást gyógyítja. Légúti betegségek gyógyításában is hatásos. Ülőfürdőként is alkalmazható aranyérbetegség gyógyítására.

A szeder mint frissítő

A szeder sokféleképpen felhasználható, fogyasztható. Egészségmegőrző, jótékony hatásait leginkább nyersen, frissen élvezhetjük. Értékes anyagait, a vitaminokat, flavonoidokat a friss gyümölcshús tartalmazza. Készítető a szederből szörp, leves, dzsem, befőtt, lekvár, sőt mártás is. Kellemes, savanykás íze miatt finom desszertek, sütemények ízesítéséhez kiváló. Különböző tejtermékek, például joghurtok ízesítéséhez is remekül használható. Készíthető belőle még szederbor, sőt likőr is.
Felhasználása elsősorban frissen javasolt, mert rosszul viseli a tárolást. Mivel nem utóérő típus, érdemes az érett gyümölcsöket leszedni és egyből elfogyasztani vagy feldolgozni.

Daganatgátló feketeszeder

Senki sem egészen biztos abban, hogy ez a tumorgátló hatás vajon pontosan hogyan működik. A feketeszeder természetes módon gátolja a COX-2 enzim aktivitását. Tudjuk, hogy létezik olyan szintetikus COX-2-gátló vegyület, amely csökkenti a vastagbélpolipok kialakulását. A feketeszeder azonban adaganatképződés egyéb markereit is csökkentette. A kutatók ezért kijelentették, hogy ennek a gyümölcsnek újfajta “daganatgátló szerepe van…” (Chen 2006). Nos, mit szólnak ahhoz, hogy ilyen élvezetes módon is elősegíthetjük ennek a halálos betegségnek a megelőzését?

(forrás:hungarianflavours)

 
Őseink Hagyatékai, Örökségünk fényképe.
 
Az érett szedret legjobb frissen fogyasztani. Vitamin- és antioxidáns tartalmának legnagyobb részét a friss gyümölcshús rejti. Jellegzetes, zamatos íze jól illik különböző tejtermékekkel készült ételekbe, gyümölcslevesbe, joghurtba, tejszínhez, süteményekhez.
A gyümölcsből lekvárt, dzsemet is főzhetünk, amit később szintén felhasználhatunk natúrjoghurthoz keverve vagy süteménybe.
Remek szörp és szederbor, vagy likőr is készíthető belőle. Tartósíthatjuk mélyhűtve is, felolvasztva süteménybe, gyümölcslevesbe, fagylaltkehelybe főként vaníliafagylalt mellé nagyon ízletes.
Magának a gyümölcsnek is van gyógyhatása. A gyümölcslé segít vérszegénység lázas meghűlés, rekedtség, hangszálproblémák ellen.
Ha leveléből teát szeretnénk készíteni, május és augusztus között gyűjtsük és szárítsuk az ép leveleket, amiből 1 teáskanálnyi felaprított levelet öntsünk le 2-3 dl forralt vízzel.

Gyógyhatásai
Forrázata leginkább az  ízületi betegségekre (reuma, köszvény) és a cukorbetegségre hatásos. Az immunrendszer hibás működését, vérszegénységet, fogínyvérzést, lázat, bőrkiütést, menstruációs rendellenességeket is kezelhetünk vele. Tonizáló és méregtelenítő hatása egyaránt van. Utóbbi teszi alkalmassá köszvény gyógyítására.

Antibakteriális tulajdonsága miatt húgyúti betegségeket, fehérfolyást kezelhetünk vele. Tannintartalma miatt összehúzó hatású, ezért hasmenés ellen eredményes. Izzasztásra és vizelethajtásra is használják.

Felhasználása belsőleg

Kezdődő cukorbetegségre napi 1-2 csészével közvetlenül főétkezés(-ek) után, köszvényre napi 1 csészével kell inni bármikor a nap folyamán. Hasmenésre napi 3 csészével étkezések között (ilyenkor néhány perc főzéssel készítjük a teát, mert az összehúzó hatású cserzőanyagok így jobban kioldódnak). Vizelethajtásra reggel egy csészével. Immunrendszer erősítésre, vérszegénységre, méregtelenítésre napi egy csészével bármikor a nap folyamán. Gyulladásokra naponta 3 csészével étkezés előtt. Köszvényre napi egy csészével málnalevéllel 1-1 arányban összekeverve.

Fogínyvérzés esetén rágjunk össze néhány nyers szederlevelet.

Igen jóízű tea készíthető belőle. Planta tea néven a 60-as évekig volt forgalomban egy, a fekete teát helyettesítő készítmény, mely szederlevélből készült.

Felhasználása külsőleg

Bőrirritáció esetén lemosóként lehet használni bőrlágyító, hámlasztó tulajdonsága miatt. Elmulasztja a pigmentfoltokat. Nyálkahártya-gyulladásra, mandulagyulladásra öblögetőként használjuk. Gargarizálni torokfájás, afta, torokfekély, szájgyulladás esetén kell vele. Levelének főzete sebek tisztítására és gyógyítására is alkalmas. Friss leveleit az ujjak között szétmorzsolva megállítja a vérzést, amit a tüskéi okoztak.

 

Ha szeretnél értesítést kapni a következő blogbejegyzésről, itt fel tudsz iratkozni, és értesítelek, ha újabb egészségmegőrzéssel kapcsolatos anyagok kerülnek fel az oldalra.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!