A méz egy édes, sűrű folyadék, amelyet méhek készítenek virágokból gyűjtött nektárból és többnyire virágporból, ami a rovar gyomrában fermentálódik, majd ezt felöklendezve a kaptárban összegyűlik. A méz glükózból, fruktózból és olyan ásványokból áll, mint a vas, a kalcium, a foszfát, a nátrium, a klór, a kálium és a magnézium. Ezen kívül B1, B2, B3, B5 és B6-vitaminokban is gazdag.
A méz rendszeres fogyasztása elősegíti a vérképződést, gyarapítja az immunrendszer vérképző sejtjeit. Belsőleg 1 – 3 evőkanál pótolja a cukrot, nyugtat. Az mindenképpen előnye a fehér cukorhoz képest, hogy a méz lassú felszívódású édesítőszer.
Külsőleg jó sebelzárást biztosít.
1, Energialöketet ad
Az erős fertőtlenítő, antibakteriális és gyógyító tulajdonságainak köszönhetően a mézet sok gyakori betegség kezelésére használják.
A méz egy pillanat alatt felturbózza az energiaszintet. A benne lévő természetes cukrok miatt egészséges kalória- és energiaforrást biztosít a szervezetnek, amikor csak szüksége van rá.
Könnyedén legyőzi a fáradtságot és ezzel egy időben kielégíti a teste édesség utáni sóvárgását. Ez azt jelenti, hogy anélkül fogyaszthat mézet, hogy aggódnia kéne a hízás miatt. Legközelebb, ha valami édesre vágyik, egyen egy kanál nyers, organikus mézet!
2, Elmulasztja az izmok fáradtságát
A sportolók gyakran szenvednek izomfáradtságtól, ez pedig kihathat a teljesítményükre. Erre a problémára remek megoldás a méz. A szív izomzatára kifejtett jótékony hatását nem csak a sportolók, hanem a szívbetegségekben szenvedők is jól hasznosíthatják.
A méz fellendíti a sportolók teljesítményét és ellenálló képességét, miközben csökkenti az izomfáradtságot. Ez a fruktóz-glükóz kombinációnak köszönhető, meg a benne lévő B vitaminoknak és nyomelemeknek. A glükózt nagyon hamar felszívja a szervezet, ezzel egy azonnali energiabombát adva a testnek. Ezzel szemben a fruktóz lassan szívódik fel, így folyamatos energiaforrásként szolgál.
3, Szabályozza a vércukrot
A méz édes, de a cukorbetegek is fogyaszthatják, mértékkel. Sőt, a fruktóz- és glükóztartalma miatt még segíti is a vércukor szabályozását. A méz néhány fajtájának alacsony a glikémiás indexe. Ez azt jelenti, hogy amikor ilyen mézet eszik, a vércukra nem szökik fel egyből. A fajtamézek jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni. A fajtamézek ugyan azzal a gyógyhatással rendelkeznek, mint azok a növények, amelyek nektárját, pollenjét a méhecskék begyűjtötték, csak sokkal koncentráltabb, tisztább és hatékonyabb (fermentáció) formában.
Azoknak, akik 1-es típusú cukorbetegségben szenvednek, naponta enniük kéne egy evőkanál mézet, hiszen a benne lévő ásványok, vitaminok és antioxidánsok nagyon jótékonyan hatnak a szervezetre. Plusz, mivel édesebb a cukornál, talán kevesebb cukor fogyasztására ösztönöz.
4, Csillapítja a köhögést
Több tanulmány is kimutatta, hogy a méz sokkal hatékonyabb köhögés ellen, mint a legtöbb népszerű köhögéscsillapító. A méz erős antibakteriális tulajdonságai segítenek enyhíteni a torokfájást és kiirtani a torokból a fertőzést okozó baktériumokat (édesharmatméz, hársfaméz, kakukkfűméz, levendula méz, mentaméz, vöröshagyma méz, hajdinaméz). Ha nincsen ilyen a közelben, akkor bármilyen más méz is megteszi.
Ahhoz, hogy gyorsan megszabaduljon a köhögéstől, keverjen össze egy evőkanál mézet egy kis frissen facsart citromlével, és igyon egyenlő időközönként ebből a készítményből! Gargalizáláshoz is használhatja ezt a kombinációt egy csipet sóval egy pohár langyos vízben elkeverve.
5, Gyógyítja a sebeket és vágásokat
A méznek természetes fertőtlenítő, antibakteriális és antimikrobiális hatásai vannak. Ezek segítenek kitisztítani a sérüléseket és vágásokat. A méz tisztán tartja a sebeket a fertőzésektől, csökkenti a kellemetlen szagokat és a gennyet, csillapítja a fájdalmat és gyorsítja a gyógyulást.
Miután óvatosan megtisztította a sérülést vagy vágást langyos vízzel és enyhe szappannal, kenje be egy réteg mézzel a sérült területet, majd kösse be teljesen! 24 óránként cserélje le a kötést! A méz kiváló választás azoknak, akik allergiásak a helyi antibiotikumokra.
6, Gyógyítja a kisebb égéseket
A mézet kisebb égések kezelésére is használhatja. Az antibakteriális és gombaölő hatása meggátolja a baktériumok szaporodását, az antimikrobiális tulajdonsága pedig megelőzi a fertőzéseket.
Ha megégeti magát, hűtse vízzel, de nem hidegebbel, mint 20 C fok (10 percig az égett területet), majd ha nem hólyagosodott fel, akkor egyszerűen csak kenje be mézzel az égett felületet! Rövid időn belül csökkenni fog a viszkető és égető érzés. Több napon át napi több alkalommal kenje be az égést, ezzel nagyban elősegíti a gyógyulását!
7, Legyőzi az álmatlanságot
Rengeteg ember szenved alvászavartól. A méz erre a problémára is megoldást nyújt. Ez a zsírégető szénhidrát stimulálja az inzulin kiválasztását és megkönnyíti a triptofán agyba jutását.
A triptofán az a vegyület, amitől álmosak leszünk. Lefekvés előtt igyon egy pohár langyos tejet benne egy kanál mézzel! A méz és a tej egyaránt tartalmaznak triptofánt.
8, Jót tesz a bőrnek
Az antimikrobiális és gombaölő hatásának köszönhetően a méz alapvető összetevője az egészséges és ragyogó bőrnek. Lefekvés előtt kenje be közvetlenül a bőrhibáit egy kis mézzel! Így egész éjszaka a méz rendelkezésére áll, hogy kifejtse a gyógyító hatásait.
Másnap reggel langyos vízzel mossa le! Ha több napon át alkalmazza ezt a kis praktikát, tiszta és ragyogó lesz a bőre. A méz ekcéma, sömör és pikkelysömör kezelésére is kiváló, mert csökkenti a bőr gyulladását és szárazságát. Főleg a pollenmenetes mézek ajánlottak: édesharmat méz, selyemfű méz, akácméz.
9, Segít a fogyásban
A mézben vitaminok, ásványi anyagok és aminosavak vannak. Ezek együtt dolgoznak és így elősegítik a zsír és a koleszterin lebontását, amely segít megtartani a testsúlyt és megelőzni az elhízást.
Ha reggel, éhgyomorra megiszik egy pohár langyos vizet mézzel és citromlével, azzal nagyban elősegíti a fogyás folyamatát, ráadásul közben méregtelenít, májvédő hatású és a felesleges zsírokat is kiüríti a szervezetéből.
10, Javítja az emésztést
A méz egy hatékony antimikrobiális étel, amely jótékony hatással van az egész emésztőrendszerre. A mézben lévő enzim (glükóz oxidáz) kis mennyiségű hidrogén-peroxidot termel, amely segíti a gyomorhurut kezelését.
A méz semlegesíti a gázokat, amely szerepére sokszor szükség lehet, amikor túlesszük magunkat. Egy vagy két evőkanál méz egy nagyobb fogás előtt megkönnyíti az emésztést.
Ennyi jótékony tulajdonsággal kár lenne kihagyni a mézet az étrendből.
De vigyázat: ne adjon mézet az egy évnél fiatalabb gyermekeknek, mert gyermekbotulizmust okozhat! Ha a méhekkel cukrot etetnek, akkor ők a cukorból cukor mézet állítanak elő. A cukorméz élettani hatásai meg sem közelítik a valódi mézét. Az igazi bio-méhészetekben a méhek cukortakarmányozása tilos! A méhek egyenek csak valódi mézet, úgyis többet hordanak be, mint amennyire szükségük van.
A méz további jótékony hatásai
A méz jótékony hatásait a benne található 100-nál is több aromaanyagnak, 28 féle aminosavnak, 12 féle ásványi anyagnak, 10 féle szénhidrátnak, 8 féle vitaminnak, továbbá enzimeknek, szerves savaknak, és baktériumölő anyagoknak köszönhetjük. Ezeknek köszönhetően a fent felsoroltakon kívül a méz a hörghurut kezelésére és lázcsillapításra is nagyszerűen használható, de szív- és érrendszeri problémák, keringési zavarok, magas koleszterin szint, magas vérnyomás és menstruációs problémák esetén is kifejti a méz jótékony hatásait.
A méz illat- és aromaanyagai étvágyjavítók, emellett támogatja a vízkiválasztást, sőt, az alvászavar leküzdésében is segítségünkre lesz nyugtató hatása. Változatos ásványianyag-tartalma hozzájárul az esetleges hiányhelyzetek megszüntetéséhez, emellett a méz kitűnő energiaforrás is, cukrai egyszerűen, könnyen felszívódnak, ami leginkább a sportolók, gyerekek és betegséggel küzdők számára nagyon fontos.
1. Az a jó méz, mely folyékony.
A méz kristályosodási hajlamát a szőlőcukor (glükóz) és a gyümölcscukor (fruktóz) aránya szabja meg. Az előbbi elősegíti, az utóbbi gátolja. Az akácméznél a fruktóz-glükóz arány 1,4-1,7 : 1 között mozog, ezért marad sokáig folyékony. A repceméz egy hónap múlva már ikrás, azaz kristályos. Ilyenkor egyedül a méz halmazállapota változik, semmi más. A fogyasztók ezt gyakran “cukrosodásnak” vélik, és azt hiszik hogy a méhész cukrot tett a mézbe.
Hosszú élet – Érdekes tény, hogy a méhészek között fordul elő a legkevesebb rákos és izületi gyulladásos megbetegedés az összes szakma közül az egész világon.
A rendszeres mézfogyasztók a leghosszabb életű emberek közé tartoznak.
OLVASNÁL HASONLÓ HASZNOS CIKKEKET? IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELEKRE!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: