Évi féle életmód

A MÉZ 10 gyógyhatása

 

A méz egy édes, sűrű folyadék, amelyet méhek készítenek virágokból gyűjtött nektárból és többnyire virágporból, ami a rovar gyomrában fermentálódik, majd ezt felöklendezve a kaptárban összegyűlik. A méz glükózból, fruktózból és olyan ásványokból áll, mint a vas, a kalcium, a foszfát, a nátrium, a klór, a kálium és a magnézium. Ezen kívül B1, B2, B3, B5 és B6-vitaminokban is gazdag.

A méz rendszeres fogyasztása elősegíti a vérképződést, gyarapítja az immunrendszer vérképző sejtjeit. Belsőleg 1 – 3 evőkanál pótolja a cukrot, nyugtat.  Az mindenképpen előnye a fehér cukorhoz képest, hogy a méz lassú felszívódású édesítőszer.

Külsőleg jó sebelzárást biztosít.

 Gyógyhatása csak a jól kezelt méznek van, amely természetes eredetű, nem melegített, nem manipulált. Baktériumölő hatásást enzimei, magas káliumtartalma és aromaanyagai biztosítják. Az apiterápia legismertebb terméke a méz.
A mézben levő szőlőcukor (glukóz) szervezetünk számára a legfontosabb cukorféleség, amely csak a gyümölcsökben és a mézben fordul elő szabadon.
A mézben lévő hormonok óvják a vesét és a májat.
A legújabb kutatások szerint vérnyomáscsökkentő hatásuk is van.
A méznek sebek, gyulladások gyógyításakor tapasztalt baktériumölő hatását már ősidők óta ismerik.

1, Energialöketet ad

Az erős fertőtlenítő, antibakteriális és gyógyító tulajdonságainak köszönhetően a mézet sok gyakori betegség kezelésére használják.
A méz egy pillanat alatt felturbózza az energiaszintet. A benne lévő természetes cukrok miatt egészséges kalória- és energiaforrást biztosít a szervezetnek, amikor csak szüksége van rá.

Könnyedén legyőzi a fáradtságot és ezzel egy időben kielégíti a teste édesség utáni sóvárgását. Ez azt jelenti, hogy anélkül fogyaszthat mézet, hogy aggódnia kéne a hízás miatt. Legközelebb, ha valami édesre vágyik, egyen egy kanál nyers, organikus mézet!

2, Elmulasztja az izmok fáradtságát

A sportolók gyakran szenvednek izomfáradtságtól, ez pedig kihathat a teljesítményükre. Erre a problémára remek megoldás a méz. A szív izomzatára kifejtett jótékony hatását nem csak a sportolók, hanem a szívbetegségekben szenvedők is jól hasznosíthatják.

A méz fellendíti a sportolók teljesítményét és ellenálló képességét, miközben csökkenti az izomfáradtságot. Ez a fruktóz-glükóz kombinációnak köszönhető, meg a benne lévő B vitaminoknak és nyomelemeknek. A glükózt nagyon hamar felszívja a szervezet, ezzel egy azonnali energiabombát adva a testnek. Ezzel szemben a fruktóz lassan szívódik fel, így folyamatos energiaforrásként szolgál.

3, Szabályozza a vércukrot

A méz édes, de a cukorbetegek is fogyaszthatják, mértékkel. Sőt, a fruktóz- és glükóztartalma miatt még segíti is a vércukor szabályozását. A méz néhány fajtájának alacsony a glikémiás indexe. Ez azt jelenti, hogy amikor ilyen mézet eszik, a vércukra nem szökik fel egyből. A fajtamézek jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni. A fajtamézek ugyan azzal a gyógyhatással rendelkeznek, mint azok a növények, amelyek nektárját, pollenjét a méhecskék begyűjtötték, csak sokkal koncentráltabb, tisztább és hatékonyabb (fermentáció) formában.

Azoknak, akik 1-es típusú cukorbetegségben szenvednek, naponta enniük kéne egy evőkanál mézet, hiszen a benne lévő ásványok, vitaminok és antioxidánsok nagyon jótékonyan hatnak a szervezetre. Plusz, mivel édesebb a cukornál, talán kevesebb cukor fogyasztására ösztönöz.

4, Csillapítja a köhögést

Több tanulmány is kimutatta, hogy a méz sokkal hatékonyabb köhögés ellen, mint a legtöbb népszerű köhögéscsillapító. A méz erős antibakteriális tulajdonságai segítenek enyhíteni a torokfájást és kiirtani a torokból a fertőzést okozó baktériumokat (édesharmatméz, hársfaméz, kakukkfűméz, levendula méz, mentaméz, vöröshagyma méz, hajdinaméz). Ha nincsen ilyen a közelben, akkor bármilyen más méz is megteszi.

Ahhoz, hogy gyorsan megszabaduljon a köhögéstől, keverjen össze egy evőkanál mézet egy kis frissen facsart citromlével, és igyon egyenlő időközönként ebből a készítményből! Gargalizáláshoz is használhatja ezt a kombinációt egy csipet sóval egy pohár langyos vízben elkeverve.

5, Gyógyítja a sebeket és vágásokat

A méznek természetes fertőtlenítő, antibakteriális és antimikrobiális hatásai vannak. Ezek segítenek kitisztítani a sérüléseket és vágásokat. A méz tisztán tartja a sebeket a fertőzésektől, csökkenti a kellemetlen szagokat és a gennyet, csillapítja a fájdalmat és gyorsítja a gyógyulást.

Miután óvatosan megtisztította a sérülést vagy vágást langyos vízzel és enyhe szappannal, kenje be egy réteg mézzel a sérült területet, majd kösse be teljesen! 24 óránként cserélje le a kötést! A méz kiváló választás azoknak, akik allergiásak a helyi antibiotikumokra.

6, Gyógyítja a kisebb égéseket

A mézet kisebb égések kezelésére is használhatja. Az antibakteriális és gombaölő hatása meggátolja a baktériumok szaporodását, az antimikrobiális tulajdonsága pedig megelőzi a fertőzéseket.

Ha megégeti magát, hűtse vízzel, de nem hidegebbel, mint 20 C fok (10 percig az égett területet), majd ha nem hólyagosodott fel, akkor egyszerűen csak kenje be mézzel az égett felületet! Rövid időn belül csökkenni fog a viszkető és égető érzés. Több napon át napi több alkalommal kenje be az égést, ezzel nagyban elősegíti a gyógyulását!

7, Legyőzi az álmatlanságot

Rengeteg ember szenved alvászavartól. A méz erre a problémára is megoldást nyújt. Ez a zsírégető szénhidrát stimulálja az inzulin kiválasztását és megkönnyíti a triptofán agyba jutását.
A triptofán az a vegyület, amitől álmosak leszünk. Lefekvés előtt igyon egy pohár langyos tejet benne egy kanál mézzel! A méz és a tej egyaránt tartalmaznak triptofánt.

8, Jót tesz a bőrnek

Az antimikrobiális és gombaölő hatásának köszönhetően a méz alapvető összetevője az egészséges és ragyogó bőrnek. Lefekvés előtt kenje be közvetlenül a bőrhibáit egy kis mézzel! Így egész éjszaka a méz rendelkezésére áll, hogy kifejtse a gyógyító hatásait.

Másnap reggel langyos vízzel mossa le! Ha több napon át alkalmazza ezt a kis praktikát, tiszta és ragyogó lesz a bőre. A méz ekcéma, sömör és pikkelysömör kezelésére is kiváló, mert csökkenti a bőr gyulladását és szárazságát. Főleg a pollenmenetes mézek ajánlottak: édesharmat méz, selyemfű méz, akácméz.

9, Segít a fogyásban

A mézben vitaminok, ásványi anyagok és aminosavak vannak. Ezek együtt dolgoznak és így elősegítik a zsír és a koleszterin lebontását, amely segít megtartani a testsúlyt és megelőzni az elhízást.
Ha reggel, éhgyomorra megiszik egy pohár langyos vizet mézzel és citromlével, azzal nagyban elősegíti a fogyás folyamatát, ráadásul közben méregtelenít, májvédő hatású és a felesleges zsírokat is kiüríti a szervezetéből.

10, Javítja az emésztést

A méz egy hatékony antimikrobiális étel, amely jótékony hatással van az egész emésztőrendszerre. A mézben lévő enzim (glükóz oxidáz) kis mennyiségű hidrogén-peroxidot termel, amely segíti a gyomorhurut kezelését.

A méz semlegesíti a gázokat, amely szerepére sokszor szükség lehet, amikor túlesszük magunkat. Egy vagy két evőkanál méz egy nagyobb fogás előtt megkönnyíti az emésztést.

Ennyi jótékony tulajdonsággal kár lenne kihagyni a mézet az étrendből.

De vigyázat: ne adjon mézet az egy évnél fiatalabb gyermekeknek, mert gyermekbotulizmust okozhat! Ha a méhekkel cukrot etetnek, akkor ők a cukorból cukor mézet állítanak elő. A cukorméz élettani hatásai meg sem közelítik a valódi mézét. Az igazi bio-méhészetekben a méhek cukortakarmányozása tilos! A méhek egyenek csak valódi mézet, úgyis többet hordanak be, mint amennyire szükségük van.

A méz további jótékony hatásai

méz jótékony hatásait a benne található 100-nál is több aromaanyagnak, 28 féle aminosavnak, 12 féle ásványi anyagnak, 10 féle szénhidrátnak, 8 féle vitaminnak, továbbá enzimeknek, szerves savaknak, és baktériumölő anyagoknak köszönhetjük. Ezeknek köszönhetően a fent felsoroltakon kívül a méz a hörghurut kezelésére és lázcsillapításra is nagyszerűen használható, de szív- és érrendszeri problémák, keringési zavarok, magas koleszterin szintmagas vérnyomás és menstruációs problémák esetén is kifejti a méz jótékony hatásait.
A méz illat- és aromaanyagai étvágyjavítók, emellett támogatja a vízkiválasztást, sőt, az alvászavar leküzdésében is segítségünkre lesz nyugtató hatása. Változatos ásványianyag-tartalma hozzájárul az esetleges hiányhelyzetek megszüntetéséhez, emellett a méz kitűnő energiaforrás is, cukrai egyszerűen, könnyen felszívódnak, ami leginkább a sportolók, gyerekek és betegséggel küzdők számára nagyon fontos.

 
 
 
Tévhitek                                                                                          Képtalálat a következőre: „méz”

 

1. Az a jó méz, mely folyékony.

A méz kristályosodási hajlamát a szőlőcukor (glükóz) és a gyümölcscukor (fruktóz) aránya szabja meg. Az előbbi elősegíti, az utóbbi gátolja. Az akácméznél a fruktóz-glükóz arány 1,4-1,7 : 1 között mozog, ezért marad sokáig folyékony. A repceméz egy hónap múlva már ikrás, azaz kristályos. Ilyenkor egyedül a méz halmazállapota változik, semmi más. A fogyasztók ezt gyakran “cukrosodásnak” vélik, és azt hiszik hogy a méhész cukrot tett a mézbe.

A fejlett egészségkultúrával rendelkező skandináv országokban a sűrű, krém-mézet részesítik előnyben, mert ezt nem kell hőkezelni, nem folyik le a kenyérről, könnyen kenhető. Ha a megsűrűsödött mézet újra folyékonnyá szeretnénk tenni, állítsuk az üveget 40 fokos vízfürdőbe. Csak annyit olvasszunk fel, amennyit hamarosan elfogyasztunk, mert a felmelegített méz rövidebb ideig őrzi meg értékes anyagait.
2. Az üveg címkéjén különböző dátumokat olvashatunk: eláll 6 hónapig, egy évig.
Tévedés, ez a kitűnően tiszta élelmiszer korlátlan ideig eláll. A változás a halmazállapotban lép fel először, besűrűsödik. A vitamin- és enzimtartalom lassan csökken és másfél év múlva lesz jelentősen kevesebb. De azon túl is ízletes és fogyasztható marad. A folyamat lassítása érdekében érdemes a mézet sötét helyen tárolni.
Az ember már az ókor előtt is ismerte és fogyasztotta a mézet. Ezt bizonyítja egy 16 000 éves Spanyolországi sziklarajz, amely egy lépes mézet gyűjtögető embert ábrázol.
Az Ószövetség is ír a méhek tartásáról, és a méz szüreteléséről.
Magyarország területén már a honfoglalás előtti időszakban is foglalkoztak méhészettel az itt élő népcsoportok. A bevonuló magyarok eltanulták és folytatták ezt a mesterséget. Ennek első írásos emléke 1370-ből származik, amelyben királyi méhészetet említenek. A méhektől nemcsak mézet, hanem a világításhoz szükséges viaszt is kapott az ember. A mézből mézeskalácsot, mézbort, mézsört készítettek, illetve süteményeket, bort is ízesítenek vele. Az ipari cukorgyártás beindulása előtt ez volt az egyetlen édesítőszer.
A 17. században az új világítóanyagok (olaj, paraffin) és az egyre nagyobb méreteket öltő cukorfinomítás miatt háttérbe szorult a méhészet.
Manapság ismét kezdi visszafoglalni helyét a táplálkozásban. Az egészséges táplálkozás egyik elengedhetetlen alkotóeleme.
A mézet a természetgyógyászat alternatív édesítőszerként, köhögések csillapítására, immunerősítőként, roborálóként stb. ajánlja.
 
Köhögés elleni szirup mézből – Alaposan keverj össze 15 dkg mézet, 5 dkg glicerint és két citrom levét. Tedd kisebb üvegekbe, zárd le, és használd szükség szerint.

Hosszú életÉrdekes tény, hogy a méhészek között fordul elő a legkevesebb rákos és izületi gyulladásos megbetegedés az összes szakma közül az egész világon.

A rendszeres mézfogyasztók  a leghosszabb életű emberek közé tartoznak.

OLVASNÁL HASONLÓ HASZNOS CIKKEKET? IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELEKRE!


Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!