Méz és fahéj -együtt az igazi!
A
mézet és a fahéjat már több évszázada használja az emberiség különféle betegségek megelőzésére. A méz a cukrok mellett fehérjéket, savakat és vitaminokat is tartalmaz. Található benne
C-, B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B7-vitamin, illetve nikotinamid és folsav is. Sok, a szervezet számára fontos ásványi anyag is fellehető benne: kalcium, kálium, mangán, réz, vas, foszfor, nátrium és magnézium. A méz olyan enzimeket is tartalmaz, amelyek baktériumölő hatással rendelkeznek, emellett még antibakteriális és fertőtlenítő hatásáról is ismert. Külsőleg használják sebgyógyulásra, fájdalomcsillapításra, égési sérülésekre és viszketés csökkentésére. Mi mindenre jó még a méz? Gyógyítja többek között a hasnyálmirigy- és epebetegséget, a bélgyulladást, a székrekedést, a reumás panaszokat, a migrént, a vérszegénységet. Egyes vélemények szerint a cukorbetegséget is meg lehet előzni rendszeres mézfogyasztással.
A fahéj nem csupán fűszerként funkcionál, hanem varázsszerként, gyógynövényként is működik. Már az ókorban is felfedezték áldásos hatásait. A fahéjat régóta használják emésztésjavításra és görcsoldásra, de csökkenti a hányingert és a gyomorpanaszokat is. Antioxidáns és fertőtlenítő tulajdonsága révén hatékonynak bizonyul a légúti megbetegedések, illetve a gyomor- és bélcsatorna fertőzéseivel szemben. Emésztés során a fahéj lassítja a gyomor ürülését, így a vércukor ingadozását megakadályozza, ezáltal a cukoranyagcsere folyamataira hat pozitívan. Emellett az antioxidánsok és az inzulin hatékonyságát is növeli. Fahéjjal az öregedés ellen is eredményesen vehetjük fel a harcot, ugyanis fenoltartalma révén megakadályozza a cukor molekuláinak más molekulákkal történő egyesülését, márpedig ennek a két molekulának az összekapcsolódása a szövetek roncsolódásához vezet. A fahéj mindezek mellett csökkenti a szervezet gyulladásait, és a szívbetegséget is megelőzhetjük, ha rendszeresen ezzel a fűszernövénnyel ízesítjük ételeinket. A fahéjolajjal történő párologtatás jókedvre hangol bennünket, masszázsolajban való használata pedig remek feszültségoldó.
A méz és a fahéj tehát mind külsőleg, mind belsőleg az egészségünket szolgálja, de mi a helyzet a fahéjas mézes keverékkel? Milyen panaszokat képes gyógyítani ez a verhetetlen páros?
A mézet keverje össze törött fahéjjal, és lekvár helyett ezt kenje a kenyérre. Fogyassza rendszeresen. Csökkenti a
koleszterinszintet, és véd az infarktus ellen. Akik már átestek infarktuson, és rendszeresen fogyasztják ezt a a keveréket, nagy az esélyük arra, hogy következő roham nem, vagy csak később következik be. Ezen kívül könnyíti a légzést és erősíti a szív munkáját. Amerikában és Kanadában ezzel gyógyítják azokat a betegeket, akiknek koruk miatt ereik már nem annyira rugalmasak. A méz és a fahéj visszaadja az erek rugalmasságát.
Az ízületi kopásban szenvedő betegek reggel, délben és este egy pohár meleg vízbe tegyenek két kanál mézet és egy kanál törött fahéjat.A krónikus artritisztől is megszabadulhatnak, ha rendszeresen fogyasztják. A copenhaveni egyetemen végzett felmérés szerint 200 beteg közül az ital fogyasztása után 73 beteg teljesen megszabadult a fájdalomtól, és azok, akik nem tudtak járni, fájdalom nélkül közlekedtek.
Hólyagfertőzés:
Egy pohár langyos vízbe tegyen két kanál mézet és egy kanál törött fahéjat. Megszünteti a húgyhólyag és a húgyutak fertőzését.
Fogfájás:
Öt kanál mézet keverjen össze egy kanál törött fahéjjal, naponta háromszor tegyen a masszából a fájós fogra. A fájdalom elmúlik.
Két kanál mézet és három teáskanál törött fahéjat keverjen össze 2 dl forró vízzel. Két órán belül 10 százalékkal csökkenti a koleszterinszintet. Ha naponta háromszor alkalmazza, a krónikus magas koleszterinszint lecsökken.Ha naponta fogyaszt mézet, megakadályozza a koleszterinszint emelkedését.
Megfázás:
Ha gyakran megfázik, három napon keresztül naponta háromszor egyen egy kanál mézet és negyed kanál törött fahéjat. Gyógyítja a megfázást, a krónikus köhögést és megtisztítja a légcsövet.
Gyomorpanaszok:
A méz és a törött fahéj keveréke gyógyítja a gyomorfájdalmat és megakadályozza a gyomorfekély kialakulását.
A méz és a fahéj rendszeres fogyasztása erősíti az immunrendszert, védi a szervezetet a vírusok, baktériumok ellen. A mézben nagyon sok vitamin és vas van. Rendszeres használata erősíti a fehér vérsejteket a baktériumokkal és a vírusokkal folytatott harcban.
Nehéz gyomor:
Egy kanál fahéj 2 kanál mézzel keverve megakadályozza a gyomorsav túlzott termelődését.
Nátha:
Spanyol tudósok rájöttek, hogy a méz olyan természetes anyagokat tartalmaz, amelyek megölik a nátha baktériumtörzseit.
Pattanás:
Három kanál mézet és egy kanál fahéjat keverjen össze. Lefekvés előtt kenje be vele a pattanásokat, majd mossa le meleg vízzel. Ha naponta elvégzi ezt a műveletet, egy héten belül eltűnnek a pattanások.
Bőrfertőzés:
A méz-fahéj páros gyógyítja az ekcémát, az övsömört és a bőrfertőzés minden formáját.
Fogyás:
Reggel éhgyomorra fél órával a reggeli előtt, este pedig lefekvés előtt igyon meg egy mézes fahéjas italt. Rendszeres fogyasztása csökkenti a súlyt a rendkívül kövérek esetében is. Még akkor is megakadályozza a zsír lerakódását, ha nagyon zsíros ételeket fogyaszt.
Krónikus fáradtság:
A testi erőt legjobban, a mézben lévő cukor regenerálja. A mézet és fahéjat fogyasztó idős emberek erősebbek és mozgékonyabbak. Ha délután három óra körül fogyasztunk el ilyen italt, egy héten belül helyreáll a szervezet vitalitása.
Használja Ön is ezt a természetes egészséget kínáló megoldást, a mézet és a fahéjat.
A méz és a fahéj teljes gyógyhatását egy egészséges életmód részeként fejtheti ki.
Szívesen olvasol hasonló hasznos cikkeket? IRATKOZZ FEL