A mazsola szuper energiabomba, magas a szénhidrát tartalma, de tele van rosttal, káliummal, vassal, de zsír és keményítőmentes. A jótékony polifenolokról, antioxidánsokról ne feledkezzünk meg, ezek gyógyhatásúak.
A mazsola leginkább magtalan – vagy legfeljebb egymagvú – szőlőfajták aszalt, illetve megaszalódott bogyója. Nedvességtartalma a friss gyümölcsének körülbelül a negyede.
50 g mazsola tartalmaz:
129 kcal
34 g szénhidrát
1,3 g fehérje
1,6 g rost
0,2 zsír
25,4 g cukor
322 mg kálium
0,8 mg vas
0,08 g B6-vitamin
14 mg magnézium
22 mg kalcium
1,5 mikrogramm K-vitamin
1. A mazsola hatása az emésztésre:
Néhány szem mazsola naponta jót tesz a gyomornak. A mazsola rostokat tartalmaz, amelyek vízzel érintkezve megduzzadnak. Így a mazsola hashajtó hatású és megszünteti a székrekedést. A mazsola napi fogyasztása jó hatással van a bélmozgásokra és a rostok segítenek a méreganyagok és a salakanyagok kitisztításában a szervezetből.
Sokan szedegetik ki módszeresen a sütikből a mazsolát, pedig sokat veszítenek ezzel a szokással!
2. Csökkenti a savasodást:
A mazsola sok káliumot (olyan sokat, hogy pl. súlyos vesebetegségben szenvedők nem is fogyaszthatják!) és magnéziumot tartalmaz, ezért csökkenti a savasodást és eltávolítja a szervezetben található méreganyagokat, így védi a szervezetet az olyan betegségektől, mint az ízületgyulladás, a köszvény, a vesekövek és a szívbaj.
3. Segít a vérszegénység kezelésében:
A mazsola nagy mennyiségben tartalmas vasat és B-complex vitaminokat, amelyek a vérszegénység kezeléséhez járulnak hozzá. A mazsolában található réz a vörösvérsejtek termelésében játszik fontos szerepet.
4. Megakadályozza a rák kialakulását:
A mazsolában található katekinnek nevezett antioxidáns védelmet nyújt a szabadgyökök tevékenységétől, amelyek tumort és vastagbélrákot okozhatnak.
5. Kezelhetőek vele a fertőzések:
A mazsola olyan anyagot tartalmaz, amelyet polifenolos fitovegyületeknek nevezünk. Ezek gyulladásgátló antioxidánsok. Antibakteriális tulajdonságaik miatt csökkentik a lázat és megölik a baktériumokat. Napi néhány szem mazsola távol tartja a megfázást és a más, hasonló fertőzéseket.
6. Kezelhető vele a szexuális gyengeség:
A mazsola fogyasztása jó hatással van a szexuális életre is. A mazsola argininnek nevezett aminosavat tartalmaz, ami fokozza a libidót és szexuális vágyat ébreszt az emberben. Férfiaknak is hasznos, mivel jól kezelhetőek vele a merevedési zavarok. Egy indiai szokás szerint az újdonsült férj és feleség egy pohár felforralt tejet kap mazsolával és sáfránnyal ízesítve, ami jól igazolja a mazsola eme hatását.
7. A mazsola és a szemek:
A mazsola gazdag polifenolos fitovegyületekben amelyek antioxidáns mivoltuk miatt élesítik a látást. A mazsolában lévő antioxidánsok védik a szemeket, mivel csökkenti a szabadgyökök tevékenységét, ami gyengíti a látást és akár szürke hályogot is okozhat. A mazsola A-vitamin, béta-karotint és A-karotenoidot is tartalmaz, amelyek felettébb jó hatással vannak a szemre.
8. Szájhigiénia:
A mazsola oleanol savat tartalmaz, ami egy olyan lényeges fitovegyület, amely védi a fogakat a fogszuvasodástól. A mazsola megakadályozza a baktériumok elszaporodását a szájban, illetve nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot, ami erősíti a fogakat, így azok nem törnek. A mazsolában lévő bór pedig nem engedi, hogy a szájban elszaporodjanak a baktériumok.
9. A megfelelő súly:
Ha kétségbeesetten szeretne hízni, akkor a mazsolát mindenképp érdemes kipróbálnia. A mazsola gazdag fruktózban és glükózban, és nem csak energiával látja el a szervezetet, de hizlal is. Segít a hízásban, de nem halmozza fel a szervezetben a „rossz” koleszterint.
10. Az egészséges csontokért:
A mazsola nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot, amely a csontok egészségért felel, illetve véd az ízületgyulladástól és a köszvénytől.
A mazsola bőrre gyakorolt jótékony hatása:
A mazsola tápláló, sok energiával látja el a szervezetet és alacsony zsírtartalmú, így a bőr szép és egészséges lesz tőle.
A mazsola hajra gyakorolt jótékony hatása:
A mazsola számos hajbarát tápanyagot tartalmaz, például B-vitamint, vasat, káliumot és olyan antioxidánsokat, amelyek a haj kondíciójának javításáért felelősek.
POZITÍVUMAI:
Megelőzi a fogszuvasodást
Az édes mazsola nem árt a fogaknak. Szakértők szerint a mazsolában olyan festékanyagok vannak, amelyek elpusztítják a szájüregben a baktériumokat.
Szorulás ellen
Együnk mazsolát, ha baj van az emésztésünkkel, hiszen a rostok csodát művelnek. A székrekedést és a hasmenést is megakadályozza.
Csökkenti a magas vérnyomást, és az agyvérzés kockázatát
Akiknek ingadozik a vérnyomásuk, érdemes naponta háromszor pár szemet elfogyasztaniuk. A káliumtartalma is jót tesz a keringési betegségekben szenvedőknek.
Gyulladáscsökkentő
Antioxidáns tartalmánál fogva az ízületi gyulladásokat, fájdalmakat is csökkenti.
Mi az a természetes anyag, ami segíti a porcok megújulását porckopás esetén és megszünteti a fájdalmakat?
Erről egy 9 részes levélsorozatban írok, amire ITT TUDSZ FELIRATKOZNI.
Hogyan használjuk ételeinkhez a mazsolát?
Reggelinél keverjük cukormentes zabpehelyhez, adjunk hozzá fahéjat, és főzzük meg annyi vízben, hogy éppen ellepje.
Délután pedig tegyük sovány túróhoz. Igazi csemegék ezek az ételek az diétázó édesszájúaknak is.
Szívesen olvasol hasonló hasznos cikkeket? IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELEKRE
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: