Évi féle életmód

Az antioxidánsok egészségünk őrei

 

Képtalálat a következőre: „antioxidánsok szerepe”

Mit tesznek az antioxidánsok a szervezetünkkel?

1. Megszabadítanak az oxidatív stressztől és a szabad gyököktől:

Az antioxidánsok felveszik a harcot az oxidatív stresszel és a szabad gyökökkel is. Az oxidáció természetes folyamat.

Antioxidánsokban gazdag étrenddel viszont visszaszorítható a szabad gyökök száma. A cigizés, alkoholfogyasztás, légszennyezettség, fertőzések, méreganyagok, sugárzás és napozás mind megindítja a szervezetben a szabad gyökök termelését.

2. Gyulladásgátló:

Az antioxidánsok gyulladásgátló hatásúak. Az antioxidánsok közé tartozik az alfa-liponsav, amely gyulladásgátló hatásának köszönhetően serkenti a vérkeringést és a sejtek anyagcseréjét. Ezáltal megakadályozza a pattanások és a ráncok kialakulását.

3. Feszesebb bőr:

Az antioxidánsok visszafordítják a bőr öregedését: hozzájárulnak a bőr egészségéhez és megfiatalítják a sejteket. Az olyan antioxidáns, mint a Q 10, szépségápolási termékekben használatos, mivel elhalványítja a ráncokat.

4. Pattanások:

Az áfonya, a szeder, az eper és a málna gazdag antioxidánsokban. Megfelelő mennyiségű tápanyaggal látják el a vért, valamint semlegesítik a szabad gyököket a szervezetben.

5. A sebek kezelése:

Az antioxidánsok elhalványítják a sebeket az arcon. Az antioxidáns allium serkenti a vérkeringést a sebekben, ezáltal el is halványítja azokat.

6. Helyreállítja a nap okozta károkat:

Az olyan antioxidánsok, mint a szelén, C- és E-vitamin védi a nap által károsodott bőrt. Az UV sugarak károsítják a bőrsejteket, így a bőr fakó és élettelen lesz. Az antioxidánsok azonban serkentik a vérkeringést és az új sejtek növekedését. Így a bőr fiatalos és ragyogó lesz. Még az olyan bőrápoló termékek, mint a tisztítók és hidratálók is tartalmaznak antioxidánsokat.

7. Egészséges bőr:

Az antioxidánsok elhalványítják az öregedés jeleit, mint például a ráncokat. Gyorsítják a bőr helyreállítását és megakadályozzák a bőr további károsodását. A leggyakoribb antioxidánsok a C- és E-vitamin.

8. Szívbaj:

Az antioxidánsok a szívbajjal is felveszik a harcot. Mivel szabályozzák a szervezetben található szabadgyökszintet, így megakadályozzák a szív kialakulását.

9. Rák:

A szabad gyökök károkozása akár rák kialakulásához is vezethet, ami ellen az antioxidánsok hatékony védelmet nyújtanak.

10. Egészséges haj:

Vigyen fel a fejbőrére zöld teát. Ehhez forraljon fel 2 zöld tea filtert egy csésze vízben. Hagyja fent a teát fél óráig a fejbőrén, majd mossa le. A zöld teában lévő antioxidánsok megakadályozzák hajhullást és serkentik a hajnövekedést.

A hajhullás ezenkívül a szőlőmag-kivonattal és az almakivonattal is megelőzhető.

 

Az öregedés folyamatában csökken a szervezetben az egészséges sejtek száma, ezzel arányosan pedig nő a beteg sejtek aránya. A különböző szervek mindenkinél különböző mértékben öregednek az idő múlásával. Amikor a beteg sejtek száma egy bizonyos százalék fölé növekszik, a szerv működése veszélybe kerül. A legtöbb embernél először a szív mondja fel a szolgálatot; másoknál az immunrendszer vagy az agy.

Egy nemrég végzett kutatás, amelyről a Journal of the American Geriatrics Societyben számoltak be, hogy a száz év körüli vagy afeletti emberek vérében lényegesen magasabb az antioxidánsok szintje, és alacsonyabb a szabad gyököké, összehasonlítva a hetven és kilencvenkilenc éve közöttiekkel. Az ilyen emberek relatíve nagy mennyiségben fogyasztanak antioxidánsban gazdag gyümölcsöt és zöldséget.

Ma már a szakemberek és a laikusok is tisztában vannak azzal, hogy a civilizált világban olyan hatások érik az emberi szervezetet, amelyek gyorsítják az öregedést, és károsan befolyásolják az egészségi állapotot. Ezeknek a hatásoknak egy részét – mint a levegőszennyezés, a munkahelyi stressz – nehéz kiküszöbölni, ám a helyes táplálkozással, életmóddal mindenki tehet valamit egészségének megóvása érdekében.  

Az egyik legerősebb antioxidáns a csokoládé!

Az 5 alapvető antioxidáns hatású vitamin és ásványi anyag közé az A, E és C-vitamint, a szelént, és a Q10 koenzimet soroljuk.

Az alábbi táblázatban van összegyűjtve  az 5 alapvető antioxidáns legjobb forrása a táplálékaink közül:

antioxidans_tablazat

Olvasnál még hasonló cikkeket? ITT TUDSZ FELIRATKOZNI   a hírlevelekre.

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!