A tea egészséges hatása

A tea, amely egészen Ceylon-szigetéről (a mai Srí Lanka) vándorolt Európába, számos rajongót állított maga mellé. A britek közvetítésének köszönhetően számunkra ez már mindennapi dolog, hogy a fotelben ülve kortyolgatjuk kedvenc teánkat.

A tea igen egészséges ital, hiszen számos jótékony hatással bír, s e jótékony hatásokat kutatások is igazolják. A tea antioxidáns vegyületekben gazdag, amelyek az emberi szervezet általános egészségvédő molekulái. Azaz a betegségekkel szembeni küzdelemben fontos szerepet játszanak. Hiszen ezek az antioxidánsok hatásosan gátolják a szabad gyökök hatásait, amelyek daganatos, szív- és érrendszeri  és még számos más megbetegedés kialakulásához vezetnek.

Tehát az antioxidánsokban gazdag tea csökkenti ezen betegségek kialakulását:

Evés után, és közben hasznos lenne forró teát innunk, a hideg víz helyett. A hideg ital megszilárdítja a zsírokat az ételben. A kínaiak és a japánok már régóta a forró tea ivását részesítik előnyben evés közben.

Általánosságban a tea hatása az egészségre:

– élénkít

– immunrendszert erősít

– méregtelenít

– szerepe van a daganatok megelőzésében

– szív-, és érrendszeri betegségek megelőzése

– megakadályozza, csökkenti a csontritkulást

– ízületi gyulladások, Alzheimer-kór megelőzése

– csökkenti a koleszterinszintet

– gátolja a fogszuvasodást

– véd az emésztőszervi fertőzések ellen

– csökkenti a vércukorszintet

– javítja az emésztést

– segít zöldhályog esetén is

Teafajták:     Fehér tea,  Zöld tea,  Fekete tea,    Lapacho tea, és   Rooibos tea amely koffeinmentes

Tudományosan bizonyított tény, hogy azok akik reggel egy erős teát isznak, napközben pedig kétszer (kb. 1130 h -kor és 15 h -kor) teáznak a teljesítménye 50%-kal nagyobb. A tea központi idegrendszeri stimuláló hatása gyengéd, az agyi vérátáramlás fokozásán keresztül valósul meg.

A koncentrációképesség javul, a légzés effektívebb. A hatás tartós, kíméletes.

A fekete tea élettani hatásai

A tea élénkítô hatását koffeintartalmának köszönheti. Ez a tartalom azonban kisebb, mint a kávé esetében: ugyanannyi mennyiségû teában fele, vagy harmadannyi koffein található, mint kávéban.

A teában található úgynevezett antioxidáns anyagok eredményezik a tea kedvezô élettani hatását, ugyanis ezek az összetevôk gátolják a szervezetben azokat a fölös mennyiségben képzôdô sejtkárosító folyamatokat, amelyek növelik a szív és érrendszeri, illetve a daganatos megbetegedések kockázatát.

 Ízesített fekete teák

A virágok, gyümölcsök illó illata keveredve a tea jellegzetes zamatával, a levegô és a föld elemeinek együttes élvezetét nyújtja. Az ízlelô bimbókon, szagló szerven keresztül emlékek, tájak és érzések idéződnek fel. Ami a szemnek a képzômûvészet, a fülnek a zenemûvészet, az a szaglás és ízérzés receptorainak az ízesített íz-illat tea különlegességek. A változatok szinte végtelenek. A megalkotott kompozíciók között mindenki megtalálhatja a maga „Mona Lisa”-ját, V. Szimfóniáját. Egy sikeres tea-kompozíció létrehozása, egymással házasítása, az egyes alkotóelemek illesztése, mûvészet. Az alkotók szakértelme, képzelete, játéka a kiváló minôségû alapanyagokkal „illat-íz” remekeket szül.

A tea készítése és ízesítése

Személyenként 1 teáskanálnyi teára öntsön 2 dl lobogó vizet, majd hagyja állni 3-5 percig. Ezután a teafüvet vegye ki a fôzetbôl, mert a túlzott áztatás kellemetlen kesernyés ízt eredményezhet. A kész teát ízesítheti tejjel, cukorral, mézzel vagy citromlével.

         Meghitt estékhez, tea recept , csakis  TISZTA VÍZZEL:

1 ek fekete tea (vagy 2 filteres)

1,5 l forró víz

5 szegfűszeg

1 hosszú, egész fahéj

1 bio citrom

1 bio narancs

1 narancs kifacsart leve

méz az édesítéshez
    

 

OLVASNÁL MÉG HASONLÓ HASZNOS CIKKEKET?  IRATKOZZ FEL A LEVELEKRE!

Tovább a blogra »